Lehtikuva/ Aleksi Tuomola

”Täydellistä välinpitämättömyyttä esiin tulleita vääryyksiä kohtaan.”

Stora Enson suhtautuminen lapsityövoimaan on Ammattiliitto Pron paperiteollisuuden sopimusalavastaavan Jari Uschanovin mielestä ällistyttävää.

– Stora Enson pitäisi Rethink-strategiansa mukaisesti ajatella uudestaan myös omia eettisiä sääntöjään ja ryhtyä vihdoin niitä noudattamaan, hän kehottaaPro Uutisten mukaan.

Mikäli yrityksen toimiva johto ei siihen omin avuin kykene, Uschanov kehottaa valtion omistajaohjauksesta vastaavaa ministeriä puuttumaan asiaan.

– Valtion merkittävän omistusosuuden johdosta näin vakavaan asiaan puuttumatta jättäminen on jo iso riski Suomen maineenkin kannalta, Uschanov varoittaa.

Lapsityö tai prostituutio?

Ruotsin TV 4 -kanavan ohjelma Kalla Fakta ja Veckans Affärer -lehti kertoivat keskiviikkona, että suomalais-ruotsalaisen metsäyhtiö Stora Enson alihankkija ja osaksi omistama Bulleh Shah Packaging käyttää lapsityövoimaa Pakistanissa. Kanavan ja lehden mukaan nuorimmat kaatopaikalta jätepaperia yhtiölle muutaman sentin tuntipalkalla keräävät lapset ovat vain nelivuotiaita.

ILMOITUS

Stora Enso kiisti ensin sidosryhmille julkaisemassaan tiedotteessa lapsityövoiman käytön Bulleh Shah’ssa. Helsingin Sanomille se kuitenkin myönsi, että toimitusketjun loppupäässä hyödynnetään lapsityövoimaa. Yhtiö sanoi myös, ettei se pysty täysin valvomaan lapsityövoiman käyttöä.

Stora Enson Suomen maajohtajan Lauri Peltola sanoi HS:lle, että viisivuotiaat tytöt olisivat prostituoituja, jos yhtiö lähtisi Pakistanista.

– Täysin asiaton kommentti, joka kertoo täydellisestä välinpitämättömyydestä esiin tulleita vääryyksiä kohtaan, kommentoi Pron Uschanov.

Pron kansainvälisten asioiden päällikön Matti Koskisen mukaan liiton peruslinjaus vastuuasioissa on, että suomalaisyhtiöiden tulee olla esimerkkejä ja tiennäyttäjiä. Esimerkiksi lapsityövoimaan tulee olla nollatoleranssi.