Maahanmuuttajataustaisia tyttöjä ohjataan hoiva-alalle, mutta Kazhal Ali Ibrahim valitsi toisin.

Suomen Pakolaisapu on valinnut vuoden pakolaisnaiseksi Kazhal Ali Ibrahimin. Hän on ensimmäinen Suomessa bussinkuljettajaksi kouluttautunut kurdinainen.

– Teen samaa työtä ja saan samaa palkkaa kuin miehet. Miehiset alat ovat aina kiehtoneet minua. En ole ikinä suostunut siihen, että jotkut alat olisivat naisilta kielletty.

Irakin kurdialueella Ali Ibrahim opiskeli rakennusarkkitehdiksi sekä opetti rakennuspiirtämistä ja äidinkieltä ammattikoulussa.

Hän pakeni perheineen Irakista oppositiopuolueessa toimiviin kohdistuneen poliittisen vainon vuoksi. Suomeen perhe tuli kiintiöpakolaisina vuonna 1996.

Suomen kielen kurssilla Ali Ibrahim ehti olla ainoastaan puoli vuotta. Siitä huolimatta hän puhuu suomea niin hyvin, että pärjää työssään ja arjessa. Syksyllä 2014 Ali Ibrahimilla tulee täyteen 10 vuotta nykyisessä työssään bussinkuljettajana.

ILMOITUS

Ammatti ihmisen, ei sukupuolen mukaan

Maahanmuuttajataustaisia tyttöjä ohjataan sekä oman yhteisön että suomalaisen yhteiskunnan taholta erityisesti hoiva-alalle.

Ali Ibrahim mielestä jokaisella ihmisellä tulisi olla mahdollisuus valita ammattinsa vapaasti.

– Ammatit eivät jakaudu sukupuolten vaan ihmisten taidon ja mielenkiinnon mukaan. On tärkeää tarjota naisille kaikkia aloja, myös niin sanottuja miesten aloja ja toisinpäin.

Naistenpäivä on ollut Ali Ibrahimille aina tärkeä päivä. Irakissa hän toimi naisjärjestössä, joka järjesti 1990-luvulla naistenpäivänä usein mielenosoituksia.

Päivästä tuli uudella tavalla merkittävä tytär Rozan syntyessä Suomessa 14 vuotta sitten.

– Tänä vuonna päivä on erityisen tärkeä, kun minut valitaan vuoden pakolaisnaiseksi.

Kansa vailla valtiota

Kurdit ovat maailman suurin etninen ryhmä, jolla ei ole omaa valtiota. Pohjois-Irakin kurdialue on ollut sotien ja valtataistelujen puristuksessa jo pitkään.

Alueella on runsaasti luonnonvaroja, kuten öljyä, mutta luonnonvarojen tuottama rikkaus jakautuu epätasa-arvoisesti ja alue kärsii köyhyydestä ja valtavista luokkaeroista.

Tällä hetkellä kurdialue on rauhallisempi kuin Irakin muut alueet. Runsaat luonnonvarat ja verrattain rauhallinen tilanne ovat houkutelleet alueelle satoja ulkomaisia investoijia.

Sananvapaustilanne on kuitenkin heikko.

Suomen Pakolaisapu on myöntänyt vuoden pakolaisnaisen tunnustuspalkinnon vuodesta 1998.