Sotšin viime viikonloppuna päättyneet olympialaiset muistettaneen historian ökyilevimpinä talvikisoina. Kieltämättä upeiden tapahtumapaikkojen rakennuskuluissa ei säästelty, ja huhut kaikkien aikojen suurimman budjetin mahdollistaneesta massiivisesta korruptiosta ovat olleet sitkeitä.

Kaikesta huolimatta shown päätähdet, urheilijat, pitivät mölyt mahoissaan muutamaa ilahduttavaa poikkeusta lukuun ottamatta. Kanadalainen lumilautailija Michael Lambert avautui kotimaansa olympiasivustolle muun muassa kisojen epäekologisuudesta ja rakentamisen onnettomasta laadusta. Lambertin mukaan ainoastaan Pohjoismaissa voitaisiin järjestää kisat, jotka ländäisivät raninsa kestävän kehityksen mukaisesti.

Toivottavasti Lambertin madonluvut kantautuivat myös kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan pamppujen korviin. Lökäpöksyn lausunnot toivat väkisin mieleen toisen viime viikon uutisen: ihmisoikeusjärjestö Pravasi Nepali Coordination Committeen mukaan jopa 400 nepalilaista siirtotyöläistä on saanut surmansa jalkapallon vuoden 2022 MM-kisojen rakennustyömailla Qatarissa.

Täydelli-sessä maailmassa Qatar ei olisi koskaan saanut kisoja.

Todennäköisesti tuo määrä on vain jäävuoren huippu, sillä vain parikymmentä prosenttia kisapaikkojen rakentajista on nepalilaisia. Siirtotyöläisten asemaa on verrattu jopa orjatyöhön: työturvallisuus on kauniisti sanottuna viitteellistä, asuinolosuhteet heikot ja työläisten oikeudet olemattomat.

Täydellisessä maailmassa Qatar ei olisi koskaan saanut kisoja jo pelkästään ilmastonsa takia: kesäkuukausina lämpötila kohoaa päiväsaikaan helposti viiteenkymmeneen asteeseen, mikä asettaa urheilijoiden terveyden vaakalaudalle. Kisoja onkin harkittu siirrettäväksi vuodenvaihteeseen, jolloin sää on viileämpi. Tämä ei luonnollisesti innosta suuria jalkapallomaita, joiden kansalliset sarjat ovat tuolloin käynnissä.

ILMOITUS

Suunnitellut stadionit näyttävät havainnekuvissa huikaisevan upeilta, mutta mitä niillä tehdään kisojen jälkeen? Qatarin maajoukkue on kehnonlainen ja futiskulttuuri muutenkin ohutta, seurojakin on vain kourallinen.

Kisat ovat Qatarille osa laajempaa strategiaa ja globaalia egobuustausta: maa haluaa näyttäytyä alueen dynaamisena keskustana. Fifalle taas kisojen järjestäminen ensimmäistä kertaa arabimaassa, neitseellisellä maaperällä, tarjoaa mahdollisuuden levittää jalkapallon ilosanomaa yhä uusille ihmisille, joilla, kiitos öljyn, on rahaa kuluttaa.

Etenkin eurooppalaisten taloudellisten intressien onkin väitetty näytelleen suurta roolia kisapaikan valinnassa, ja korruptiosta on huhuttu laajalti. France Football -lehti jopa väitti vuosi sitten Qatarin lahjoneen Fifan ylintä johtoa parilla miljoonalla dollarilla ja ostaneen siten kisat itselleen.

Kaikkea tätä vasten kisojen myöntäminen Qatarille vaikuttaa jo nyt, kahdeksan vuotta ennen avauspotkua, giganttiselta virheeltä. Tätä ei Fifakaan ole voinut painaa villaisella. Järjestö on käsitellyt siirtotyöläisten asemaa kokouksessaan jo viime syksynä, mutta tuolloin puheenjohtaja Sepp Blatter totesi, ettei organisaatiolla ole mahdollisuutta vaikuttaa yhden maan lainsäädäntöä koskevaan asiaan – mikä varmasti pitääkin paikkansa.

Käytännössä liiton keinovalikoimassa ei olekaan kuin yksi tapa ehkäistä Qatarissa tapahtuneen kaltaiset väärinkäytökset: jättää kisat myöntämättä maille, joissa ihmisoikeudet ole kunnossa, joissa (siirto)työläisiä riistetään ja joissa riski taloudelliseen vilunkipeliin on huomattava.

Lisäksi toivoisi futaajien ottavan mallia lumilautailija-Lambertista ja avaavan sanaisen arkkunsa useammin ja kriittisemmin. Tämä epäreilu peli vain ei voi jatkua.

Viikon vakiorivi koostuu Valioliigan ja Championshipin otteluista. Kansainväliseen futikseen on viime päivinä tullut pöhinää, kun Mestarien liigan neljännesvälierät ovat käynnistyneet.

Brittijoukkueilla keskimäärin eivät ensimmäiset osaottelut menneet ihan putkeen: rivin kakkoskohteen vierasjoukkue Arsenalkin ehti jo viime viikolla ottaa pataan Bayerniltä. Tästä ei kuitenkaan parane tehdä johtopäätöksiä käsillä olevaan Stoke-otteluun, sillä vastustajien tasoero on melkoinen. Chelseakin jäi tasuriin Turkissa, mutta Fulham on Galatasarayta heppoisempi vastus. Varmat kakkoset siis kohteisiin kaksi ja kolme.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 1.3. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1(2), 2, 2, 1(2), 2(X), 1(X), 1, 2, 1, 1, 1, 1(X), X(2)

VIIKON VÄITE: Lupaan syödä hatullisen vattuhilloa, mikäli Suomi ei selviydy vuoden 2016 EM-kisoihin: sen verran unelmalohko Huuhkajille arvottiin. Paitsi että todelliset futiksen suurmaat loistavat poissaolollaan, selviytyy kisoihin joka lohkon kaksi parasta ja vielä jokunen kolmonenkin. Tätä ei voi pupeltaa, eihän?