Lehtikuva/ Gleb Garanich

Kahden superrikkaan oligarkin puolenvaihdolla oli ratkaiseva merkitys Ukrainan vallanvaihdon jouduttamisessa.

Ukrainan kaksi rikkainta oligarkkia, Rinat Ahmetov ja Dmytro Firtaš, olivat vuosien ajan presidentti Viktor Janukovytšin tärkeimpiä tukijoita. Saksalaisen Der Spiegel -lehden mukaan he tajusivat kuitenkin jo hyvissä ajoin ennen nykyisen kriisin alkamista viime marraskuussa, että Janukovytšin eväät alkavat olla vähissä.

Oligarkit ymmärsivät, että jos Janukovytš putoaa, he ovat suurimpia häviäjiä. Niinpä he ryhtyivät kaikessa hiljaisuudessa hakemaan vaihtoehtoja.

Ahmetovin välit oppositiojohtaja Julija Tymošenkoon olivat olleet kunnossa. Hän valitsikin tukensa kohteeksi Arseni Jatsenjukin, joka Tymošenkon istuessa vankilassa johti tämän Isänmaa-puoluetta.

Janukovytšista tuli oligarkeille rasite ja uhka liike-eduille.

Firtaš sen sijaan ryhtyi viljelemään suhteita Vitali Klytškon Udar-puolueeseen. Firtaš sai asetettua luottohenkilöitään tärkeille paikoille Klytškon puolueessa.

Der Spiegelin tärkein lähde on Vadim Karasev, joka oli Viktor Juštšenkon neuvonantaja tämän presidenttikaudella (2005–2010). Nykyään Karasev johtaa yhtä Ukrainan tärkeimmistä poliittisista ajatushautomoista.

ILMOITUS

Pelkäsivät talouspakotteita

Kun protestiliike marraskuussa käynnistyi ja Janukovytšin kompromissihaluttomuus tuli selväksi, Ahmetov ja Firtaš kasvattivat edelleen hajurakoaan presidenttiin. He pelkäsivät, että jos tilanne kärjistyy edelleen ja länsimaat asettavat talouspakotteita, heidän liike-etunsa kärsivät vakavasti.

Molemmat välttelivät julkisia esiintymisiä, mutta tekivät kulissien takana selväksi, että he kannattavat neuvotteluratkaisua.

Kun hallituksen tarkka-ampujat alkoivat viime viikon tiistaina surmata ihmisiä Maidan-aukiolla, tapahtui lopullinen irtiotto. Oligarkkien omistama tv-kanavat Ukraina ja Inter muuttivat keskiviikkona linjaansa ja ryhtyivät kertomaan opposition näkemyksistä. Viesti ukrainalaisille oli selvä: Janukovytš saa oligarkkien puolesta mennä.

Tuki suli parlamentissa

Yhtä nopeasti alkoi kadota Janukovytšin tuki Ukrainan parlamentissa, Verhovna radassa. Viime viikon torstai-iltaan mennessä oli jo kolmasosa presidenttiä tukeneista kansanedustajista vaihtanut leiriä.

Tässäkin Ahmetovilla ja Firtašilla uskotaan olleen merkittävä rooli. Laskujen mukaan vuoden 2010 vaaleissa valituista Janukovytšin Alueiden puolueen edustajista suunnilleen puolet oli kahden superoligarkin talutusnuorassa.

Ahmetov – joka kuului myös puolueen johtajistoon – oli asettanut listoille noin 60 luottohenkilöään. Firtašin taskussa oli noin 30 Alueiden puolueen ehdokkaista.

Viime viikon torstain kuluessa tuli selväksi, että parlamentin enemmistö on valmis ratkaisuun, jossa muodostetaan laajapohjainen väliaikaishallitus, pidetään ennenaikaiset presidentinvaalit ja palataan vuoden 2004 perustuslakiin, jossa presidentin valta on vähäisempi.

Tukipohjan kadottua Janukovytšin oli perjantaina pakko hyväksyä tämä EU:n välittämä sopimus.

Mutta vyöry jatkui, ja perjantai-iltana parlamentti erotti vihatun sisäministerin ja sopi Tymošenkon vapauttamisesta.

Janukovytš häipyi Kiovasta perjantaina. Lauantaina parlamentti totesi, ettei presidentti ole hoitamassa tehtäviään ja erotti hänet.

Donetskin Ahmetov

Ahmetov ja Firtaš ovat lähes samanikäisiä, Ahmetov 47-vuotias ja Firtaš 48-vuotias. Kumpikin on lähtöisin vaatimattomista oloista, mutta kohosi Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisissä oloissa käsittämättömän rikkaaksi.

Molempien kohdalla ovat myös sitkeästi eläneet väitteet yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Näistä on esimerkkejä myös WikiLeaks-sähkeissä.

Ahmetovin omaisuuden arvoksi lasketaan 15 miljardia dollaria. Hänen holding-yhtiönsä System Capital Management hallitsee yli sataa yhtiötä, joissa työskentelee 300 000 ihmistä.

Ahmetovin valtakeskus on Donbassin kaivos- ja teollisuusalue. Nykyään hänen imperiumiinsa kuuluu metalli- ja putkiteollisuutta, pankkeja, kiinteistöyhtiöitä, matkapuhelinyhtiöitä sekä suuri mediayhtiö.

Ahmetovin väitetään olleen taustalla, kun ryöstöstä ja pahoinpitelystä aiemmin tuomittu entinen automekaanikko Viktor Janukovytš nimitettiin vuonna 1997 Donetskin oblastin kuvernööriksi.

2002 Janukovytšistä tuli Ukrainan pääministeri. Vuoden 2004 presidentinvaaleissa Ahmetov tuki Janukovytšia.

Kun Oranssikumous nosti tammikuussa 2005 Juštšenkon presidentiksi, joutui Ahmetov ahtaalle. Uusi hallitus takavarikoi osan Ahmetovin teräsyhtiöstä väittäen, että se oli laittomasti hankittu.

Sitten Ahmetovia alettiin syyttää talousrikoksista ja poliisi ratsasi hänen toimistojaan. Hän pakeni Monacoon, mutta palasi vuonna 2006, kun syytteet raukesivat.

Ahmetov omistaa Šahtar Donetsk -jalkapalloseuran.

Kaasumies Firtaš

Firtašin liikemiesura käynnistyi pienellä kauppayhtiöllä. 1990-luvun alkuvuosina hän siirtyi Moskovaan ja loi kontaktit kaasualan vaikuttajiin. Hän ryhtyi välittämään Turkmenistanin maakaasua.

Firtaš laajensi kemianteollisuudessa ja kaasualalla muun muassa Viroon ja Itävaltaan. Vuonna 2004 hän perusti yhdessä Venäjän Gazpromin kanssa RosUkrEnergo-yhtiön, joka välitti maakaasua Ukrainan kautta Länsi-Eurooppaan.

Firtašin välit Tymošenkoon katkesivat, kun tämä pääministerinä teki vuonna 2009 kaasusopimuksen Venäjän kanssa ja Firtašin bisnekset kärsivät isot menetykset. On väitetty, että Tymošenkon epämääräinen vankilatuomio vuonna 2011 oli erityisesti Firtašin tahto.

Firtašin ura kääntyi uuteen nousuun, kun Janukovytšistä tuli presidentti 2010. Nykyään Firtašilla on muun muassa oma pankki sekä mediayhtiö Inter, jolla on useita tv-kanavia.

Ahmetovin jättiomaisuuteen verrattuna Firtaš on ”vain” yhden miljardin dollarin mies.

Sekä Ahmetovilla että Firtašilla on edustajansa keskeisillä paikoilla virkamieskunnassa. Janukovytšin hallituksessa talousministeri tuli Ahmetovin leiristä ja kaasualasta vastaava varapääministeri Firtašin leiristä.