Lehtikuva/ Trond H. Trosdahl

Äidillä on jatkossa oikeus saada toisenkin äitiysvapaan ajalta palkkaa, vaikka hän ei olisi palannut ensimmäisen äitiysvapaan jälkeen välillä takaisin töihin. Näin totesi Euroopan unionin tuomioistuin helmikuisessa tuomiossaan.

Suomen työtuomioistuin oli pyytänyt EU:n tuomioistuimelta ennakkoratkaisua vuonna 2011. Pyyntö koski kahta tapausta, joissa työnantaja oli kieltäytynyt maksamasta 72 päivältä äitiysvapaan palkkaa, koska uusi äitiysvapaa oli alkanut palkattoman hoitovapaan aikana.

Kolmen kuukauden palkka

Suurissa ammattiliitoissa, SAK:laisessa Julkisten ja hyvinvointialojen liitossa ja STTK:laisessa Tehyssä EU-tuomioistuimen ratkaisua pidetään hyvänä.

– Toinen tuomioistuimessa olleista tapauksista oli yksityisellä sektorilla työskennellyt tehyläinen. Oikeuden päätös oli naisvaltaiselle alalle merkittävä, Tehyn neuvottelujohtaja Jukka Maarianvaara sanoo.

Tehyn kentällä on Maarianvaaran mukaan ollut vastaavia tapauksia aiemminkin.

ILMOITUS

– Useimmissa työehtosopimuksissa on kysymys kolmen kuukauden palkasta. Monessa paikassa työnantaja on kuitenkin maksanut toisenkin jakson ihan sopuisasti eikä ole lähtenyt riitauttamaan.

JHL:ssä ei EU-tuomioistuimen päätöksen jälkeen ole tullut ilmi vastaavia tapauksia.

– Ei ole tullut juuri kysymyksiäkään. Pikkuhiljaa tapauksia kuitenkin varmasti nousee esiin, JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karras arvelee.

Tehyssä ja JHL:ssä pohditaan nyt neuvotteluja sopimusten muuttamisesta.

– Ei niitä välttämättä tarvitse muuttaa, kun työtuomioistuimelta saadaan ratkaisu. On silti ehkä selkeämpää kirjata se sopimuksiinkin, Tehyn Maarianvaara sanoo.

Periaatteellinen ratkaisu

STTK:n edunvalvontajohtajan Minna Helteen mukaan tuomio on selkeä eikä jätä mitään tulkinnan varaan.

– STTK pitää tuomiota periaatteellisesti tärkeänä. Se edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa, sukupuolten palkkatasa-arvoa sekä työn ja perheen tasapainottamista, Helle toteaa järjestönsä tiedotteessa.

Hänen mukaansa tuomiolla on myös tärkeä käytännön merkitys. Useissa työehtosopimuksissa on määräys, että äidin on palattava ensimmäisen äitiysvapaan jälkeen töihin saadakseen toisen äitiysvapaan ajalta palkkaa.

– Tällaisia työehtosopimusten määräyksiä ei siis voida enää soveltaa, Helle korostaa.