Lehtikuva/ Mikko Stig

Helmikuu on tähän asti ollut poikkeuksellisen lämmin maan pohjoisosassa ja osassa maan keskiosaa. Ilmatieteen laitoksen mukaan keskilämpötilan poikkeama on ollut pitkän ajan keskiarvoon nähden 6–8 astetta. Monilla pitkään toimineilla havaintoasemilla lämpimämpi helmikuun alkupuoli on koettu vain vuonna 1990.

Kovia pakkasiakin kuluvaan helmikuuhun mahtuu. Kuusamon Kiutakönkäällä pakkasta oli 37,5 astetta 1.2.

Etelässä näin lämmintä on keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Poikkeama pitkän ajankeskiarvoon on 5–7 astetta. Myös etelässä mittaushistorian lämpimin helmikuu on koettu monilla asemilla vuonna 1990. Kulunutta helmikuuta lämpimämpi helmikuun alkupuoli on ollut viimeksi vuonna 2008.

Eteläisimmässä Suomessa on havaittu jo muutaman viikon ajan keväisiä lämpötila eli vuorokauden keskilämpötila on ollut nollan asteen yläpuolella. Toisaalta viime viikon lopulla vuorokauden keskilämpötila käväisi pakkasen puolella myös etelässä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan termisen kevään alun määrittäminen on lauhassa säässä vaikeaa, kuten oli myös termisen talvenkin alun määrittäminen. Lopullisesti kevään alku voidaan määrittää vasta myöhemmin.