Tiina Heikkilä

Vain kirjallisuuden ”rokkitähdet” saavat valtamedian huomiota.

Tamperelaisten kirjallisuudenopiskelijoiden kuudetta kertaa järjestämä Elävän kirjallisuuden festivaali keskittyy erityisesti kirjallisuuteen, joka jää vähemmälle huomiolle valtamediassa.

Kirjailija Saara Henriksson, rockjournalisti ja kirjailija Kimmo Miettinen, kirjailija Leena Parkkinen ja räppäri Linda-Maria Roine aka Mercedes Bentso keskustelivat festivaaleilla kirjoittamisesta fyysisenä kokemuksena.

Enemmistö panelisteista katsoo, ettei kirjallisuus ole enää valtavirtaa. Kirjoittamisen kurssit ovat suosittuja, mutta kirjallisuuden myynti laskee ja kansalliskirjailijoiden tilalle ei tule uusia. Saara Henrikssonin kyyninen arvaus on, että kirjallisuudessakin rokkitähteys kiinnostaa monia.

Tiiliskivi romaanille Valheet

Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teeman jakama Tiiliskivi-kirjallisuuspalkinto meni tänä vuonna Marisha Rasi-Koskisen romaanille Valheet. Palkinnon ideana on nostaa vuosittain esiin laadukkaita kotimaisia kaunokirjallisia teoksia, jotka eivät ole saaneet ansaitsemaansa huomiota.

Tiiliskivi pyrkii ottamaan laajasti huomioon monenkokoiset kustantamot ja kaunokirjallisuuden lajit, ja Tiiliskivi-ehdokkaina on usein nähty uransa alkutaipaleella olevia pienten kustantamojen kirjailijoita.

ILMOITUS

Tiiliskivi-raadin rivijäsen, toisen vuoden kirjallisuuden opiskelija Petri Poutiainen kertoo, että kuutta finalistia yhdistää vähäinen mediahuomio.

– Tiiliskivessä ei voi menestyä pelkällä mediakarismalla, Poutiainen tarkentaa.

Voittajateosta Poutiainen luonnehtii kaavasta poikkeavaksi niin rakenteen kuin teeman käsittelyn osalta. Valheet perustuu todellisuuden kokemuksen henkilökohtaisuudelle.

– Valheet kertoo kaupungista, joka voisi olla jossain Suomessa. Edellisen tarinan henkilö kertoo aina seuraavan tarinan, ja siksi lukijan täytyy kyseenalaistaa aiemmin lukemansa koko ajan. Valheet tapahtuu meidän ajassamme, mutta teemat eivät ole kaikkein halvimpia.

Petri Poutiainen linjaa, että kriittinen keskustelu taiteesta on Suomessa kriisissä. Hänen mielestään ongelmallista, kun kirjallisuus henkilöityy muutamaan supertähteen, joiden persoona kiinnostaa yleisöä. Valtamedia pääsee helpommalla, kun sisältöjen sijaan voi keskittyä henkilöspektaakkeliin.

Reportaasi Elävän kirjallisuuden festivaalista ilmestyi Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 21.2. Osta näköislehti Lehtiluukusta.