Lehtikuva/ Bulent Kilic

Ukrainassa mellakoi köyhä ja katkera kansa.

Toimittaja Sami Lotila vietti alkuviikon Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa haastatellen Maidan-aukiolle leiriytyneitä, presidentti Viktor Janukovytšin eroa vaativia kansalaisaktivisteja.

Maidanille kokoontunut aktivistirintama ei ole yhtenäinen, vaan mukana on kymmeniä eri oppositioryhmittymiä ja muun muassa opiskelijoita eri tavoitteineen ja keinoineen. Osa niistä hyväksyy väkivallan, mutta eivät kaikki.

Yksi Maidanin aktivisteista on eläkeikäinen Stevan Levitški, länsiukrainalaisesta Lvivin kaupungista. Hän edustaa Maidanin itsepuolustusjoukkoja ja on pukeutunut vihreään maastopukuun, moottoripyöräkypärään ja kirkkaanpunaisiin fleecehanskoihin. Kädessään hänellä on raskas pamppu ja vyöllä puukko.

Korruptio on kurjistanut Ukrainan.

Tuliasetta hänellä ei omien sanojensa mukaan ole.

– Janukovytšin marraskuinen temppu oli vain se viimeinen pisara, katkeruus on kytenyt ukrainalaisissa jo vuosia, hän kertoo tarkoittaen tempulla presidentin päätöstä vetäytyä yhteistyön syventämisestä Euroopan unionin kanssa ja tarttumista Venäjän tarjoamaan talousapupakettiin.

ILMOITUS

– Korruptio ja poliitikkojen oman käden oikeus ovat kurjistaneet Ukrainan. Elinolosuhteet ovat kurjat. Itse tienaan taksikuskina pari sataa euroa kuukaudessa. Ehkä Janukovytš ei ole syypää kaikkeen, mutta on selvää, että hänen on mentävä.

Afganistanin veteraanit

Levitški antaa lausuntoaan kauppakeskus Globusin eteen pystytetyn telttakylän kujalla, jonka molemmin puolin on Afganistanin sodan veteraanien telttoja.

Afganistanin veteraanit ovat Maidanilla parisataapäinen joukko, joka on yrittänyt asettua ihmiskilviksi aktivistien ja poliisien väliin. Viime vuorokausien yhä rajummiksi muuttuneiden yhteenottojen aikana se ei ole enää onnistunut.

– Emme halua Venäjää, emme halua uudeksi Valko-Venäjäksi, Levitški vannoo ja sanoo olevansa kasakkasukua, taistelija.

Maidanilla on syntynyt omituisia liittoja. Sekä äärioikeistolaiset että äärivasemmistolaiset ryhmät ovat olleet vaatimassa Janukovytšin eroa ja hallituksen puhdistamista ”Venäjän myötäilijöistä ja rikollisista”. Äärioikeistolaisen UNA-puolueen tunnuksia ei aukiolla silti ole näkyvillä.

Berkutit ja tituškit

Ukrainan armeija ei ole Maidanilla, mutta paikalla on sisäministeriön erikoisjoukkoja ja muista osista Ukrainaa tuotuja, berkuteiksi kutsuttuja kovaotteisia mellakkapoliiseja. Kiovan omat poliisit eivät näytä valinneen taisteluissa puoltaan.

Etenkin berkuteja aktivistit ja muut kiovalaiset syyttävät kidutuksista ja tappamisista. Berkutit ovat sitä porukkaa, joka vie uhrejaan metsään, lyö ristille ja leikkaa korvia irti.

– He ovat kuin puna-armeija, joka saapui Ukrainaan 40-luvulla. Ihmisiin viillettiin pistimillä viisnurkkia ja haavoihin ripoteltiin suolaa, sanoo Levitški.

Berkutien lisäksi erityisen vihattuja ovat tituškeiksi kutsutut hallituksen maksamat provokaattorit, jotka yrittävät synnyttää epäjärjestystä maidanilaisten riveissä. Omat provokaattorinsa tosin on maidanilaisissakin.

Aiheesta enemmän tänään perjantaina ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä. Lehden näköisversio löytyy myös Lehtiluukusta.