Vasemmistonaisten puhenainen Saila Ruuth muistuttaa kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lernerin (ps.) lausunnosta keskusteleville, että kyse ei ole pelkästään vanhemmuuden kustannuksista.

Ruohonen-Lerner totesi aamun Helsingin Sanomissa, että hänen olisi pitänyt palkata miespuolinen avustaja, jotta olisi välttynyt avustajansa äitiysloman tuomilta hankaluuksilta.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta totesi Helsingin Sanomissa, että Ruohonen-Lerner lienee rikkonut tasa-arvolakia. Hän arvioi lisäksi, että taustalla on perhevapaiden kustannusten epätasainen jakautuminen.

– Eikö koko keskustelu lähtenyt liikkeelle Pirkon avustajien perhevapaiden käyttämisestä? Ruuth toteaa Kansan Uutisille.

– Jos isät käyttäisivät yhtä varmasti perhevapaita kuin äidit, ei sijaisensijaisensijaisrumba ja -työläys liittyisi vain naisiin.

ILMOITUS

Ruuth arvioi Ruohonen-Lernerin kommentin osoittavan, miksi perhevapaiden niin sanottu 6+6+6-malli olisi tärkeä toteuttaa. Siinä kumpikin vanhempi pitäisi kuuden kuukauden vanhempainvapaan ja kolmas kuusi kuukautta olisi jaettavissa perheen halun mukaan.

– Nyt pitää muuttaa rakenteita ja asenteita, Ruuth korostaa.

– Asenteiden muuttamistyössä ei kyllä auta yhtään se, että kansanedustajat antavat tuollaisia lausuntoja, jotka voi tulkita eriarvoisen ja syrjivän kohtelun hyväksymiseksi tai ymmärtämiseksi.