Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Ajankohtaisen kakkosen jo klassikoksi muodostuneessa teemaillassa puhutaan seuraavaksi kannabiksesta. Johdattaako kannabis kovien huumeiden käyttöön? Vai onko se vaarattomampaa kuin alkoholi? Pitääkö kannabiksen käytöstä rangaista?

Kysymyksiä pohditaan tiistaina 4. maaliskuuta.

Kyseessä on samalla teemailtojen 25-vuotislähetys. Kaikkien aikojen ensimmäinen Ajankohtaisen kakkosen teemailta lähetettiin 7.2.1989. Silloisesta Asuntoillasta tähän päivään on ollut sata aihetta ja teemailtaa.

Klassikko teemailloissa on myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen, joka vuoden 2010 homoillan puheillaan sai aikaan joukkopaon kirkosta.

Sisäministeri Räsäsen lisäksi kannabisillassa ovat mukana huumetutkija Jussi Perälä, kannabiksen kotikasvattaja Mikko Pekkola, Youth Against Drugs ry:n toiminnanjohtaja Rosita Juurinen, kannabisaktivisti Mika Isomaa, ex-käyttäjä Eetu Pakkanen, THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen, Ruohojumala -kirjan toimittaja Mia Heiskanen, huumehistorioitsija Jaakko Hämeen-Anttila ja muusikko Juju.

Pilven polttaminen on yhä useamman suomalaisnuoren todellisuutta. Kotikasvattajien komeroista löytyy hampuntaimia vuosi vuodelta enemmän, ja poliisi takavarikoi kasveja niin paljon kuin ehtii. Rangaistukset kuitenkin vaihtelevat eri puolilla maata.

Teemaillassa kysytään, olisiko Suomessa syytä poistaa marihuanan käyttö rikoslaista ja mihin se johtaisi perinteisessä viinamaassa. Teemaillassa kuullaan myös terveisiä Yhdysvaltain Coloradosta, jossa kannabis laillistettiin vuoden alussa.