Lehtikuva/ Olly Greenwood

Joulukuussa huokaistiin monella seuratoimistolla helpotuksesta: liigalisenssi tuli että mätkähti. Ainakin virallisissa dokumenteissa lisenssin saamiseen vaaditaan tasapainoista taloutta, mutta käytännössä suuriakin epäselvyyksiä on katseltu vuosien saatossa läpi sormien. Viime viikolla tästä saatiin taas uusi esimerkki, kun media uutisoi Hongan päävalmentaja Mika Lehkosuon hakevan palkkasaataviaan oikeudessa. Hongan taustayhtiön Pallohonka Oy:n perässä ovat lukuisat muutkin velkojat.

Hongan tilanne on siksikin oireellinen, että viimeviikkoinen episodi ei todellakaan ole ensimmäinen laatuaan vaan seuran talousvaikeuksista on puhuttu jo vuosikaudet. Kunnianhimo lienee ylittänyt maksukyvyn jo ajat sitten.

Suomalaista seuratoimintaa näyttää riivaavan pitkäjännitteisen taloussuunnittelun puute.

Viime vuosina on muissakin seuroissa nähty mielenkiintoisia talousseikkailuja. Turkulaisikoni Marco Casagrande otti TPS:n haltuunsa viitisen vuotta sitten ja laittoi sen tiukalle talouskuurille. Menestys kihahti hattuun, budjetoinnissa alettiin ottaa tarpeettomia riskejä ja mopo alkoi keulia. Sitten rotan olikin hyvä jättää uppoava laiva, siirtyä Palloliittoon pääsihteeriksi ja antaa Juha Reinin siivota sotkut. Viimeisin tieto kertoo Tepsin leikanneen pelaajabudjettiaan yli puolella (!) tulevalle kaudelle, ja perinteikkään seuran tilanne näyttää kaikin puolin surulliselta.

Onneksi osa seuroista on osannut hoitaa talousasiansa vaikeuksienkin keskellä mallikelpoisesti. VPS:n ”köyhäilylle” naureskeltiin vielä pari vuotta sitten avoimesti, mutta niin vain raitapaidat nappasivat viime kaudella pronssiset mitalit ja siten paikan eurokentille.

Mutta tokihan tähänkin kaskeen on pitänyt yksi kanto jäädä: Vaasan kaupunki on suhtautunut varsin nihkeästi peliolosuhteiden uudistamiseen. Hietalahden stadion ei nykytilassaan kelpaa Uefalle, joten euro-otteluita varten tarvitaan joko uusi stadion tai pelit on pelattava toisaalla. Tällä hetkellä vieläpä virkamiehet ja poliitikot taittavat peistä siitä, kuka asiasta oikeastaan vastaa. Ylimääräisen mausteen soppaan tuo kiekkojoukkue Sport, jonka mahdollinen liiganousu käytännössä pakottaisi kaupungin investoimaan jäähallin kunnostamiseen.

ILMOITUS

Ja onhan meillä vielä kenties yksi liigalisenssien historian pahimmista oikeusmurhista parin vuoden takaa: AC Oulu sijoittui liigassa yhdenneksitoista, olosuhteet ja talous olivat kunnossa, mutta hakemus hylättiin muotovirheen takia. Tuolloin, vuonna 2011, lisenssikomitean puheenjohtaja Markku Lehtola totesi Ylelle ”ettemme voi jatkuvasti turvautua poikkeuslupiin”. Lienevätkö viime aikojen leväperäisyydet lisenssien myöntämisessä käsien pesua menneistä, liian tiukoista päätöksistä?

Ylipäätään suomalaista seuratoimintaa näyttää riivaavan pitkäjännitteisen taloussuunnittelun puute. Tokihan riskejä on voitava ottaa, mutta turhan usein onnistutaan positiivisen kehityksen tulokset romuttamaan melkein hetken mielijohteesta. Surullisimmillaan kokonaiset seurat ovat kaatuneet helppojen voittojen tavoittelussa tehtyihin laittomuuksiin, rahanpesuun ja vedonlyöntivilppiin. Parin vuoden takaa Tampereelta löytyy tästä esimerkki.

Suuressa maailmassa toki kaikki on vielä suurempaa, myös talousvaikeudet. Toveri Alavuotunki jatkaa tästä ensi viikolla tällä palstalla.

Lauantain vakiokohteet potkiskellaan sumusaarilla. Ykköskohteen vierasjoukkue West Hamin kannattajilla ei ole ollut viime aikoina tylsää hyökkääjä Andy Carrollin edesottamuksia seuraillessa. Liverpoolista viime kesänä ostettu pelaaja ehti olla koko alkukauden loukkaantuneena, ja kentälle päästyään heti kolmannessa pelissä napsahti sangen kyseenalainen kolmen ottelun pelikielto. Carrollilla vahvistettuna Hammers pystyisi haastamaan kotijoukkue Aston Villaa, mutta nyt se vaikuttaa epätodennäköiseltä. Ykkösellä mennään siis.

Myös rivin loppupään kohteissa kannattaa luottaa kotijoukkueisiin. Kymppikohteen Leicester on ollut kuluvalla kaudella aivan pysäyttämätön, ja ero sarjataulukossa toisena tulevaan QPR:n on kasvanut jo kymmeneen pisteeseen. Vierailija Watfordille jäänee tässä otatuksessa vastaantulijan rooli.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 8.2. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1, 1(x), 2, 1, 1(x), 1(x), 2(x), 1(2), 1, 1(x), 1, 1.