Lehtikuva/ Mandel Ngan

Legendaarinen yhdysvaltalainen folklaulaja ja poliittinen aktivisti Pete Seeger on kuollut New Yorkissa 94 vuoden ikäisenä.

Seeger syntyi 3. toukokuuta 1919 New Yorkin Manhattanilla.

Seeger tuli ensin tunnetuksi vuonna 1948 perustetun The Weavers -yhtyeen jäsenenä.

Uransa alkuvuosina Seeger esiintyi usein yhdessä toisen legendan, Woody Guthrien kanssa.

Joe McCarthyn vainojen aikana 1950-luvulla Seeger oli vasemmistolaisten protestilaulujensa vuoksi mustalla listalla eikä hänen laulujaan soitettu radiossa.

ILMOITUS

Seeger kieltäytyi todistamasta antiamerikkalaista toimintaa tutkineelle komissiolle, minkä vuoksi hän sai vankilatuomion ja joutui matkustuskieltoon.

Seegerillä oli tärkeä merkitys 1960-luvulla uuteen kukoistukseen nousseelle folkmusiikille ja poliittiselle laululle. Hän esiintyi muun muassa Bob Dylanin kanssa.

Pete Seeger oli osaltaan vaikuttamassa siihen, että spirituaali We Shall Overcome tuli kansalaisoikeusliikkeen epäviralliseksi tunnuslauluksi. Hänen aktivisminsa ulottui myös ydinaseriisuntaa ajaviin, sodanvastaisiin ja ympäristökysymysten puolesta toimiviin liikkeisiin.

Seeger esiintyi vielä vuonna 2011 Occupy Wall Street -liikkeen tueksi.

Banjolla tai kitaralla itseään säestäneen tunnetuimpia lauluja olivat Where Have All the Flowers Gone (suom. Minne kukat kadonneet), Turn! Turn! Turn! ja If I Had a Hammer.

Seeger nimitettiin Yhdysvaltain Rock and Roll Hall of Fameen 1996 ja hän sai useita kertoja Grammy-palkinnon. Hän oli ehdolla myös tämän vuoden Grammy-gaalassa.

Vuonna 2006 Bruce Springsteen levytti albumin Seegerin lauluja.

Seeger esiintyi myös Barack Obaman virkaanastujaisten kunniaksi järjestetyssä konsertissa tammikuussa 2009.