All Over Press

Namibian ja Intian pilottihankkeista on saatu arvokasta tietoa perustulon vaikutuksista käytännössä.

Kansainvälisen solidaarisuustyön järjestämässä seminaarissa kerrottiin perustulosta saaduista käytännön kokemuksista.

Intian itsensä työllistäneiden naisten ammattiyhdistyksen SEWA:n Sarath Davala kertoi perustulokokeilusta, jonka tutkimusjohtajana toimi.

Yhdistys on kiinnostunut perustulosta, koska se on näkymättömän ja epämuodollisen työn tekijöille tehokkain tapa parantaa hyvinvointia.

– Kyse on pienestä rahasta, mutta usein juuri sen verran puuttuu, että saadaan esimerkiksi lapset kouluun tai tarvittavat lääkkeet säännöllisesti.

Intian pilottihankkeessa perustulon vaikutuksia seurattiin eri paikkakunnilla puolitoista vuotta. Ansiotyöstä siirryttiin omavaraisuuteen ja kalastajien yhteistyö lisääntyi.

ILMOITUS

Yhteisöissä tehtiin päätöksiä esimerkiksi säästää vettä kastelun sijaan karjalle tai rahoittaa yhteisesti hääseremonioita.

– Aina kysytään, miksi kerron kokeilusta vain hyvää. Koska on vain hyvää kerrottavaa!

Davala oli myös valmis kumoamaan yhden myytin.

– Usein sanotaan, että ”ilmainen raha” ryypätään. Voimme sanoa, että tämä ei pidä paikkaansa.

Alkoholinkäyttö todella väheni perustulokokeilun aikana. Yksi todennäköinen syy on se, että kun säännöllinen tulo tekee elämästä ennustettavampaa, myös ihminen tekee järkevämpiä päätöksiä.

Ei enää yhtään aliravittua lasta

Namibian perustulokokeilun pääjärjestäjä oli evankelis-luterilainen kirkko. Kaksivuotinen kokeilu pienessä Otjiveron kylässä kesti tammikuusta 2008 joulukuuhun 2009. Kirkon pääsihteeri Wilfred Diergaardt kuvaili lähtötilannetta kokeilukylässä kurjaksi. Ei ruokaa, vedenpitäviä kattoja, patjoja, sänkyjä, vaatteita eikä astioita. Perustulokokeilun aikana ihmiset ovat saaneet hankittua myös huonekaluja, koulupukuja ja radioita.

– Kylässä ei ole enää yhtään aliravittua lasta. Taloudellinen aktiivisuus, erityisesti pienyrittäjyys, on lisääntynyt. Koulumaksun maksaneiden osuus on noussut 40 prosentista 90, viljely ja työnteko ovat lisääntyneet sekä itsensä työllistäminen kasvanut jopa 301 prosenttia.

Namibian pääministeri ja presidenttiehdokas Hage Geingob kannattaa perustuloa. Diergaardt sanoi toivovansa hänestä seuraavaa presidenttiä, ettei kokeilu jäisi vain kokeiluksi.

Perustulon pilottikokeiluista kerrotaan enemmän perjantaina 24.1. ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä. Osta näköislehti.