Vaihtoehtoista taloutta kehitetään Commons Day 2014 -tapahtumassa 26. tammikuuta Helsingissä. Mukaan kehitystyöhön ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet.

Helsingissä viritellään viikonloppuna uusia yhteistalouden ja -tekemisen muotoja. Autonominen opisto kutsuu suunnittelemaan käytännönläheistä vastarintaa, Commons.fi -julkaisu ja solidaarisuustalouden verkosto edistämään vaihtoehtotaloutta.

– Prekaverkosto (Autonomisen opiston suunnittelema toiminta) on ehkä enemmän protesti ja vaatimusliike, paikka kamppailuille. Vaihtoehtotaloudessa keskiössä on itse tekeminen ja uudet yhteisöt. Mikseivät ne tietysti voi mennä ristiinkin, hahmottelee tilaisuuksien eroja commons-aktiivi Jukka Peltokoski.

Ei mikään aivan uusi keksintö

Lainasana common voidaan suomentaa yhteisvarannoksi tai yhteistyöksi. Yhteisvarantoja ovat esimerkiksi järvet, jokamiehenoikeudet ja perinteet.

Solidaarisuustalous puolestaan lähtee kysymyksestä, miten saada talous yhteiseen käyttöön jokaisen omasta arjesta käsin. Se on taloutta, joka mahdollistaa sosiaalisen elämän, ei taloutta talouden vuoksi.

ILMOITUS

Solidaarisuustalouden verkoston mukaan solidaarinen talous on moniarvoinen, autonominen, tasa-avoinen, demokraattinen ja ekologinen. Tällaista taloutta on jo olemassa.

Aikapankkeja ja yhteismaataloutta

– Vaihtoehtoinen talous voi olla esimerkiksi aikapankkitoimintaa, yhteiskunnallinen yrittäjyyskin on sitä aika usein. Miksei jonkinlaista kylätoimintaa myös ja kumppanuusmaataloutta, luettelee Peltokoski.

Kumppanuusmaataloudessa tietty porukka, tyypillisesti kaupungista, solmii yhteistyösopimuksen suoraan viljelijän kanssa. He voivat esimerkiksi käydä auttamassa tätä töissä.

– Voi se mennä niinkin, että osuuskunta palkkaa viljelijän, kuten Tampereella 80 hengen porukka teki. Se on kunnianhimoinen hanke.

Kumppanuusmaatalous ei välttämättä ole osuuskuntamuotoista, vaikka osuuskunta aika monessa tapauksessa onkin valittu toimintamuodoksi.

”Periaatteessa mitä vaan”

Toimintapäivä koostuu aihepiiriin liittyvistä työpajoista. Päivän aikana järjestetään työpajat ainakin Commons.fi-julkaisun kehittämisestä, solidaarisuustalouden kartoituksesta ja yhteisestä opintotoiminnasta.

Kuka sitten voi lähteä mukaan ja millä eväin? Mitä taitoja yhteistaloudessa tarvitaan?

– Periaatteessa mitä vaan. Käytännön esimerkkejä toiminnasta ovat kulttuurintuotanto ja yhteiskirjoittaminen. Mitä tulee toimeentuloon, niin juuri esimerkiksi kumppanuusmaatalous.

Suomen Commons Day sunnuntaina 26. tammikuuta kello 11–18 Sosiaalisen Hubin tiloissa, Katariinankatu 3, sisäänkäynti porttiholvista. Lisätietoa ja mahdollisuus ehdottaa toimintaryhmiä.