Lehtikuva/ Vesa Moilanen

Helsingin kaupunginvaltuuston enemmistö kokoomuksen ja vihreiden johdolla avaa tietä Guggenheim-museolle. Yksityinen Solomon R. Guggenheim -säätiö haluaa hankkeelleen niin paljon julkista rahoitusta kuin valtiolta ja kaupungilta vain heltiää. Pää onkin ehkä nyt avattu, kun Helsinki varasi meren rannalta alueen museon arkkitehtuurikilpailua varten.

Tuskin kenelläkään sinänsä olisi yksityisesti rahoitettua museota vastaan. Tätä mieltä kaupunginhallituksessa oli ainakin vasemmistoliiton edustaja. Myös demarien ja perussuomalaisten edustajat halusivat painaa jarrua. Vihreillä sen sijaan takki oli kääntynyt, sillä puolueen edustajat vastustivat hankkeen etenemistä vielä silloin, kun asia oli edellisen kerran päätettävänä.

Toistaiseksi ei ole varmaa tietoa siitä, mikä muutti vihreiden kannan. Onko heillä esimerkiksi jotakin muilta salattua lobbaustietoa museon rahoituksesta? Museon rakentaminen maksaisi nykyarvioiden mukaan ainakin 120 miljoonaa euroa ja rakentamisen lisäksi museon pyörittämiseen tarvittaisiin vuosittain miljoonia, joita ei pelkästään sisäänpääsymaksuilla kateta.

Liikennejärjestelyjen ja G-museon asettaminen vastakkain ei ole tästä maailmasta. Kehittyvä kaupunki kaipaa jatkuvasti myös uusia liikenneratkaisuja, joilla muun muassa puretaan niin ruuhkia kuin parannetaan auto- ja kevyen liikenteen sujuvuutta. Jos vihreät todellakin haluavat kaupungin satsaavan museoon, niin heillä luulisi olla rohkeutta myös sanoa se suoraan ilman kiertelyjä.