Jarno Mela

Milla Pyykkönen

31-vuotias helsinkiläinen, kotoisin Keski-Suomesta.

Aktiivinen vasemmisto-liittolainen, entinen Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja.

Työskennellyt myös rauhanjärjestö Sadankomiteassa.

Saanut juuri valmiiksi pro gradu -työnsä Joensuun yliopistoon, aiheena 2010-luvun vasemmistolainen feminismi.

Feministi Milla Pyykköstä huvittaa ajatus, että tasa-arvo olisi toteutunut Suomessa.

Feminismi on radikaali aate, jonka mukaan nainenkin on ihminen. Näin lukee Naisasialiitto Unionin vessan ovessa.

– Välillä joutuu selittämään asiaa tältä tasolta, unionin tuore pääsihteeri, Milla Pyykkönen sanoo.

Hän aloitti tehtävässä vuoden vaihteessa ja pääsi toteuttamaan unelmansa: Hän saa tehdä työkseen feminismiä.

ILMOITUS

Reilusti yli satavuotias naisunioni aloitti vaatimalla naisille äänioikeutta ja sitä, että naisen ei tarvitse elää miehen hallinnassa. Vaikka työn tulokset ovat tänään yleisesti hyväksyttyjä itsestäänselvyyksiä, feminismiä leimaa vahva kielteinen yleistys.

– Se perustuu paljolti väärinkäsitykseen ja on syntynyt niin sanottujen feminismin vihollisten kärjistyksistä, Pyykkönen sanoo.

– Valtaosa feministisestä liikkeestä on aina tavoitellut naisille samoja oikeuksia kuin miehille ja tasa-arvoa rakenteellisilla muutoksilla.

Huvittava ajatus

Pyykköstä huvittaa ajatus, että meillä Suomessa tasa-arvo on toteutunut. Samaan aikaan saamme YK:lta huomautuksia siitä, ettemme noudata naisten ihmisoikeussopimuksia.

Huomautukset koskevat riittämättömiä toimia naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi. Suomessa lähisuhdeväkivaltaa tapahtuu enemmän kuin missään muussa länsimaassa.

Suomalainen kunniamurha

Pyykkönen pitääkin juuri lähisuhdeväkivaltaa yhtenä pahimmista tasa-arvo-ongelmana Suomessa.

– Se on sukupuolittuneen väkivallan yksi raaimmista ilmenimisistä. Mutta kun siitä puhuu, keskustelu menee siihen, että miehet kohtaavat paljon enemmän väkivaltaa kuin naiset. Lähisuhdeväkivallan raain, kuolemaan johtava osa on kuitenkin miesten naisille tekemää väkivaltaa. Mikä meidän kulttuurissamme saa aikaan sen, että meillä kuolee eniten naisia lähisuhdeväkivaltaan?

Pyykkönen puhuu ennaltaehkäisystä, kasvatuksesta ja puhumattomuuden kulttuurista.

– Ratkaisua tulisi hakea siitä, miten lapset kasvatetaan ongelmien ja konfliktien ratkaisuun. Tämä pätee kaikkiin konflikteihin, ei vain parisuhdekonflikteihin.

– Lähisuhde- ja perhesurmat ovat tavallaan suomalainen versio kunniamurhasta. Niiden taustalla on talousongelmia, mustasukkaisuutta ja ylitsepääsemätön häpeän tunne. Lisäksi taustalla voi olla sitä, että tekijä kokee puolisonsa omaisuudekseen ja ajattelee, että jos et ole minun kanssani, et ole kenenkään muunkaan kanssa.

– Puhumattomuus on tyypillistä suomalaisuudelle, mutta vielä erityisesti suomalaisille miehille. Ajatellaan, että kyllä mies kivun kestää, mutta ei häpeää. Ajatellaan, että on häpeä puhua tunteistaan ja myöntää, että menee huonosti ja on paha olla.

– Väkivalta kumpuaa, kun ihminen tuntee, ettei enää muulla tavalla pysty ilmaisemaan asiaansa. Ihmisillä on oikeus tunteisiinsa, mutta ikävät tunteet pitäisi osata ratkaista puhumalla.

Milla Pyykkösen laajempi haastattelu ilmestyi Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 10. tammikuuta. Osta näköislehti, hinta 2,50 euroa!

Milla Pyykkönen

31-vuotias helsinkiläinen, kotoisin Keski-Suomesta.

Aktiivinen vasemmisto-liittolainen, entinen Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja.

Työskennellyt myös rauhanjärjestö Sadankomiteassa.

Saanut juuri valmiiksi pro gradu -työnsä Joensuun yliopistoon, aiheena 2010-luvun vasemmistolainen feminismi.