All Over Press

Viikkolehti ryhtyy säännöllisesti julkaisemaan maineikkaan brittilehden The Guardianin aineistoa.

Kansan Uutiset Oy on tehnyt sopimuksen uutispalveluyhteistyöstä Guardian News & Media -kustantamon kanssa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ensi viikosta lähtien julkaisemme jokaisessa Viikkolehdessä yhden jutun, jonka olemme valinneet ja suomentaneet The Guardian -lehden World News -osiosta.

Yhteistyö ei tarkoita minkäänlaista poliittista kannanottoa kummankaan osalta.

Kansan Uutisten päätoimittaja Jouko Joentausta toteaa, että uuden aluevaltauksen myötä Viikkolehti haluaa tarjota lukijoilleen suomenkielisen näköalan parhaan luokan brittiläiseen laatujournalismiin.

– Maailman tapahtumien taustoittaminen on yksi lähtökohdistamme. Guardianin jutut monipuolistavat entisestään jo nytkin laadukkaan ulkomaan osastomme antia.

ILMOITUS

Monesti palkittu lehti

Kansan Uutiset Oy:n toimitusjohtaja Pirjo Virtaintorppa sanoo, että Guardian tunnetaan yhteiskunnallisesti valveutuneena mediana, ihan niin kuin Kansan Uutisetkin.

– Nyt alkava yhteistyö vahvistaa asemaamme ajan hermolla olevana, aktiivisena ja arvostettuna laatulehtenä, sanoo Virtaintorppa.

Guardian ja sen toimittajat ovat saaneet lukuisia journalismipalkintoja.

Viimeksi Guardian on herättänyt suurta huomiota ryhdyttyään kesäkuusta lähtien julkaisemaan Edward Snowdenin paljastuksia verkkourkinnasta sekä Yhdysvaltain NSA- ja Britannian GCHQ-tiedustelupalvelusta.

Guardian raportoi ensimmäisenä suurena kansainvälisenä lehtenä esimerkiksi niistä orjatyön kaltaisista olosuhteista, joissa jalkapallon vuoden 2022 maailmanmestaruuskisoja rakennetaan Qatarissa.

Innostuneesti Suomeen

– The Guardiania pidetään maailman johtavana vapaamielisenä äänenä ja The New York Timesin tavoin olemme hyvin vaikutusvaltaisia kulttuurin, kommenttien, analyysin ja taiteen aloilla, sanoo Guardian News & Median sisältömyynnin johtaja Mary Andrews.

– Olemme myös kansainvälisesti tunnettuja siitä, että olemme ensimmäisinä julkaisseet juttuja haastavista uutisaiheista, jotka paljastavat yhteiskunnallisia ja poliittisia epäoikeudenmukaisuuksia, ja joihin muut uutisvälineet ovat toisinaan olleet haluttomia tarttumaan.

Tällaisista aiheista Andrews mainitsee esimerkkeinä WikiLeaksin sekä puhelinhakkerointiin liittyneen skandaalin.

The Guardian ilmestyy kuutena päivänä viikossa. Guardianin nettisivuja www.theguardian.com päivitetään jatkuvasti.

Brittiläiseen tapaan sunnuntaina ilmestyy erillinen sisarlehti, joka Guardianilla on The Observer.

– Odotamme innolla, että saavutamme Suomessa uutta lukijakuntaa teidän lehtenne kautta, sanoo Mary Andrews.

– Suomi on jännittävä kansainvälinen toimija, jolla on dynaaminen ja kehittynyt mediasektori, ja olemme innoissamme tullessamme osaksi sitä.

Lähes 200-vuotias

Guardian-lehden perustivat manchesterilaiset puuvillakauppiaat vuonna 1821. Se olikin vuoteen 1959 saakka nimeltään The Manchester Guardian. Vuonna 1964 lehti muutti Lontooseen.

Lehden omistajuus säätiöitiin vuonna 1936, mikä on taannut sille journalistisen itsenäisyyden.

Sunnuntailehti The Observer on vielä vanhempi. Aloittaessaan vuonna 1791 se oli maailman ensimmäinen sunnuntailehti. Se on ollut osa Guardian-konsernia vuodesta 1993 alkaen.

Guardian-lehti on viime vuosina tuottanut taloudellista tappiota. Se on kuitenkin pystynyt pitämään tasonsa yllä konsernin tuottoisien osien ansiosta.

Poliittisesti Guardian on sitoutumaton. Sen toimituksellista linjaa luonnehditaan usein ”keskiviivan vasemmalla puolella olevaksi”, mutta lehden palstoilla julkaistaan näkemyksiä laajakirjoisesti.

Netissä jättiläinen

Maailman tunnettujen laatulehtien levikit ovat usein suomalaisesta näkökulmasta hämmästyttävän pienet. Niinpä Guardianin levikkikin on vain 199 000 kappaletta.

Sen sijaan netissä Guardian on jättiläinen. Se on mittausten mukaan kolmanneksi luetuin englanninkielinen verkkolehti maailmassa.

Guardianilla on 83 miljoonaa nettikäyntiä kuukaudessa, joista uniikkikävijöitä on 42 miljoonaa.

Guardian ryhtyi vuonna 2011 julkaisemaan digitaalista painosta Yhdysvalloissa ja tänä vuonna Australiassa. Nykyään lehden nettilukijoista yli kaksi kolmasosaa on Britannian ulkopuolelta.

Nykyinen päätoimittaja Alan Rusbridger on vasta kymmenes päätoimittaja Guardianin lähes 200-vuotisen historian aikana. Osaltaan tätä selittää se, että legendaarinen C.P. Scott oli päätoimittajana yli puoli vuosisataa (1872–1929).