Lehtikuva/ Vanderlei Almeida

Michel Platinilla on kyllä pokkaa. Uefan puheenjohtaja on nostattanut aiemminkin kohua näkemyksillään kuningaslajista, mutta herran viimeisin ehdotus jäähyjen tuomisesta peliin keltaisten korttien korvaajiksi on suututtanut monet. Seuraavaksi varmaan siirrytään pelaamaan kaukaloissa ja tappeluiden katsotaan kuuluvan lajin luonteeseen, vai kuinka?

Vaikka itsekään en varsinaisesti innostu Platinin ajatuksesta, on monien jalkapallointoilijoiden tapa vetäytyä siilipuolustukseen aina, kun sääntöuudistuksia ehdotetaan, varsin hellyttävä ja itse asiassa puutteellista ymmärrystä lajin historiasta osoittava. Jalkapallon sääntökirja ei menneinä vuosikymmeninäkään ole ollut mikään Raamattu tai Koraani, muuttumaton futisjumalan ilmoitus.

Varttuneemmat lukijat saattavat muistaa vielä ajan, jolloin korttirangaistuksia ei edes ollut: keltaiset ja punaiset kortit ilmestyivät tuomarin rintataskuun vasta MM-kisoissa vuonna 1970. Lisäksi esimerkiksi paitsiosäännön tulkinta on muuttunut lajin historian aikana lukuisia kertoja, samoin vaikkapa sallittujen vaihtojen ja vaihtopelaajien määrä.

Kovin heppoisin perustein ei lajin sääntöjä parane alkaa rukata.

Eikä itse asiassa Platini ole edes ensimmäinen jäähyjä peliin ehdottanut. Jo 1980-luvulla asialla oli Pelé, ja viime vuosina aiheen ovat ottaneet esille muun muassa erotuomarilegenda Graham Poll ja valmentajavelho Arsene Wenger.

Jalkapallo on viime vuosikymmeninä kehittynyt suuntaan, jota harva pitää tyydyttävänä. Maaleja tehdään vähän, taktiikassa keskitytään puolustukseen ja maalivahdin rooli on suuri. Laji siis kaipaisi uudistuksia, mutta jäähyjen käyttöönotto futiksessa tuntuu vaikealta yhtälöltä. Miten jäähyn pituus mitataan, kun kello ei mittaa tehokasta peliaikaa kuten jääkiekossa?

ILMOITUS

Lisäksi jalkapallossa yhden pelaajan poissaolo kentältä esimerkiksi kymmenen minuutin ajan ei välttämättä hankaloita rangaistun joukkueen peliä juurikaan. Platinin idea tuntuukin lähinnä mediahuomion kalastelulta, mikä harmillisesti vie keskustelun pois todellisista kehittämisen kohteista.

Onneksi myös parempia ideoita pelin parantamiseksi on esitetty. Kameroihin perustuva maaliviivateknologia, ”maalikamera”, on ollut käytössä jo Valioliigassa ja on mukana myös ensi vuoden MM-kisoissa Brasiliassa.

Pidemmälle meneviä uudistuksia on visioinut esimerkiksi pitkän linjan jalkapallotoimittaja Paul Gardner muutaman vuoden takaisessa World Soccerin numerossa. Gardner esitti tuolloin muun muassa suurempia maaleja, uudenlaisia rangaistuskäytäntöjä (henkilöön kohdistuvasta rikkeestä tulisi rangaista tiukemmin kuin teknisestä, kuten paidan ottamisesta pois maalia juhliessa) ja pienempää rangaistusaluetta. Kaikki nämä kuulostavat jäähyjä kehityskelpoisemmilta ideoilta.

Globaali jalkapallokoneisto on hidas mutta kankea liikkeissään, ja hyvä niin: kovin heppoisin perustein ei lajin sääntöjä paranekaan alkaa rukata. Itse silti toivoisin enemmän rakentavaa keskustelua lajin kehityksestä platinimaisten heittojen sijaan.

Viikon vakiokohteet pelataan sumusaarilla. Heti ensimmäiseen kohteeseen lätkäistään varma ykkönen, vaikkei kotijoukkue Chelsean peli olekaan kaikilta osin vakuuttanut. Etenkin puolustuspää on kauden mittaan horjunut yllättävästi. Kaikesta huolimatta Steaua Bukarestin kaaduttua keskiviikkona Chelsea marssii lohkovoittajana Mestarien liigan neljännesvälieriin. Vaikka vierailija Crystal Palace onkin väläytellyt, en usko sen mahdollisuuksiin.

Kolmoskohteessa Jussi Jääskeläisen edustama West Ham kohtaa kotonaan Sunderlandin. Jässin poppoolle ottelu on elintärkeä: sarjataulukon putoamisviiva on uhkaavan lähellä eivätkä joukkueen otteet ole ilahduttaneet oikeastaan millään pelin osa-alueella. Taulukon häntäpään valvojalta Sunderlandilta onkin otettava täydet kolme pistettä, mikäli paikka ylimmällä sarjatasolla halutaan säilyttää. Varmistetaan kuitenkin raksilla.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 14.12. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 2(x), 1(x), 2(1), 1, 2, 1(x), 1, 2, 2, 1, 1(2), 1(x).

VIIKON VÄITE: Englannille taitaa käydä taas kerran kylmät ensi kesän MM-kisoissa: arpa heitti lädit kivenkovaan lohkoon yhdessä Italian, Uruguayn ja Costa Rican kanssa. Kahden ensiksimainitun kanssa Roy Hodgsonin poppoolla on tekemistä, ja varsinkin Italia-ottelusta on odotettavissa parkkeerattujen bussien hegemoniakamppailu.