Syyrian sisällissota tekee Turvapaikka-teoksesta valitettavan ajankohtaisen.

YK:n arvion mukaan Syyriasta on tämän vuoden loppuun mennessä joutunut pakenemaan yli kolme miljoonaa ihmistä. Ensi vuonna heitä lähtee kaksi miljoonaa lisää. Lapsipakolaisten määrä ylitti miljoonan jo alkusyksystä.

Miljoona lasta! Määrä menee yli käsityskyvyn.

Yli 97 prosenttia Syyrian pakolaisista on paennut lähimpiin naapurimaihin, mikä aiheuttaa valtavan kuorman alueen taloudelle ja yhteiskunnille. Eniten pakolaisia on Libanonissa, Jordaniassa, Turkissa ja Irakissa.

Suomi on päättänyt vastaanottaa ensi vuonna 500 pakolaista Syyriasta.

ILMOITUS

Tämä on kiihottanut muun muassa perussuomalaiset kansanedustajat Jussi Halla-Ahon ja Veli-Matti Saarakkalan tekemään asiasta kirjallisen kysymyksen.

Halla-ahon mukaan viidensadan syyrialaisen vastaanottamisella ei ole mitään merkitystä, koska miljoonat jäävät kuitenkin pelastamatta. Toisaalta hän ihmettelee, miksi ”nykyisessä taloustilanteessa” kasvatetaan pakolaiskiintiötä, ”kun kaikesta muusta tingitään”?

Se, että syyrialaispakolaisia vastaanotetaan Suomeen vain 300 yli normaalin vuosittaisen pakolaiskiintiön, osoittaa, että kaikesta kyllä tingitään. Ja kovimman hinnan säästöistä maksavat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat.

Halla-aholaisten sokeus syyrialaisten hädälle ja sen asettaminen vastakkain vaikkapa suomalaisen vanhustenhuollon kanssa on valheellista ja vastenmielistä.

Laulu ei ehkä muuta maailmaa, mutta miljoonan lapsen vuoksi kannattaa yrittää. Rajoja ja silmiä ei saa sulkea.

Kirjoittaja laulaa Koiton Laulussa.