Lehtikuva/ Antti Aimo-Koivisto

Paavo Arhinmäki vastusti hallituksessa, mutta ei saanut muilta puolueilta tukea.

Fortumin Suomen sähkönsiirtoliiketoiminta myydään Suomi Power Networks Oy:lle. Tieto kaupasta julkistettiin torstaiaamuna.

Suomi Power Networks Oy:n omistajana on konsortio, johon kuuluvat suomalaiset eläkesijoittajat Keva ja LähiTapiola Eläkeyhtiö sekä kansainväliset infrastruktuurisijoittajat First State Investments ja Borealis Infrastructure. 80 prosenttia osakkeista menee ulkomaisille sijoittajille. Kevan osuus on 12,5 ja LähiTapiola Eläkeyhtiön 7,5 prosenttia osakkeista.

First State Investments ja Borealis Infrastructure ovat aiemmin sijoittaneet Suomessa Digitaan ja Fingridiin

Suomi Power Networks Oy:n tarkoituksena on investoida ja kehittää ostettavia sähkönsiirtoverkkoja itsenäisenä liiketoimintana.

”Ei vaikuta asiakkaisiin”

Yhtiöiden mukaan yrityskaupalla ei ole vaikutusta Fortumin sähkönjakeluasiakkaisiin. Fortum tuottaa sähkönsiirron palveluja ja asiakaspalvelua omistajanvaihdoksen aikana mikä varmistaa toimintojen häiriöttömän siirtymisen uudelle omistajalle.

ILMOITUS

Kevan sijoitusjohtajan Ari Huotarin mukaan Suomi Power Networks ottaa vastuun mahdollisimman varmasta ja turvallisesta sähkönjakelusta Fortumin asiakkaille.

– Ostamamme liiketoiminta on laadukasta ja hyvin hoidettua. Pitkäjänteisinä ja vakaina omistajina aiomme investoida ja kehittää sähkönsiirtoverkkoa edelleen. Tuotamme luotettavasti palvelut ja huoltovarmuuden, joita asiakkaamme ja viranomaiset meiltä odottavat.

Kauppa vaatii viranomaisten hyväksynnän. Yrityskaupan arvioidaan toteutuvan vuoden 2014 ensimmäisen neljänneksen aikana.

Fortumin sähkönsiirtoverkko on maan suurin noin 20 prosentin markkinaosuudella. Kohteen arvo on noin 2,5 miljardia euroa.

Arhinmäki jäi yksin

Vasemmistoliiton puoluehallitus vaati keskiviikkona sähkönsiirron säilyttämistä julkisessa omistuksessa ja valvonnassa. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kertoo esittäneensä talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, että strategisia tehtäviä ei muuteta, mikä olisi estänyt myynnin.

– Valitettavasti en saanut tukea esitykseen muilta puolueilta, hän kommentoi torstaina Facebookissa.

”Suomalaisomistus silmänlumetta”

Ammattiliitto Pro on pettynyt Fortumin sähköverkkojen myyntiin pääosin ulkomaalaisille sijoittajille. Pron hallituksen mielestä kauppa on vakava vikatikki, joka voi koitua Suomelle vielä kalliiksi. Tästä huonoina esimerkkeinä toimivat aiemmat Digitan ja Fingridin myynnit.

Pron hallitus muistuttaa, että Digitan omistajat ovat rahastaneet suomalaista yhteiskuntaa häpeilemättä. Fingrid taas jouduttiin myöhemmin ostamaan kalliilla takaisin. Nyt sähköverkon ostaneet ulkomaalaiset sijoitusyhtiöt ovat toimineet sijoittajina myös näissä järjestelyissä.

Hallituksen toimintaa Pro pitää ala-arvoisena.

– Päätös ei ole kansallisten intressien mukainen. Mukaan saatu suomalaisomistuksen osuus näyttäytyy lähinnä silmänlumeena.

Sähköverkot ostavan Suomi Power Networks -yhtiön osakkaina ovat kanadalainen ja australialainen sijoitusyhtiö, joiden omistusosuudeksi tulee 80 prosenttia osakkeista.

Pron hallitus muistuttaa, että ulkomaalaiset sijoittajat panostavat suomalaisiin sähköverkkoihin tehdäkseen rahaa.

– Vaikka Fortum nyt vakuuttaa, ettei muutoksella ole vaikutuksia kuluttajiin, on toiveajattelua kuvitella, että näin olisi yhä jatkossa. Sähkön siirtohinnoittelun sääntelyäkin voidaan muuttaa, se toteaa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!