Lehtikuva/ Markku Ulander

Päivän perussuomalainen ulostulo kuultiin Oulusta. Kansanedustaja Olli Immonen ilmoitti halunsa rekisteröidä Suomessa asuvat ihmiset etnisen taustan mukaan. Kansanedustaja perää kirjallisessa kysymyksessään, aikooko hallitus ryhtyä toimenpiteisiin.

Esitys vaikuttaa provokaatiolta, mutta ilmeisesti se on tehty ihan tosissaan. Kyselyyn ei kannattaisi puuttua, ellei kyse olisi vakavasta asiasta. Immonen liikkuu nyt aika vaarallisilla vesillä. Hän haluaa kyselynsä mukaan tilastoida varsinkin Suomen muslimi- ja juutalaisväestön. Vaatimusta olisi helpompi ymmärtää, jos hän esittäisi pätevät perusteet. Mitä käyttöä tällaisella tiedolla voisi olla? Mitä Immonen ajaa takaa? Luokittelun perusteluksi ei riitä se, että tausta olisi kiva tietää.

Kansanedustaja toteaa ”erilaisiin tutkijoihin” viitaten, että ”kansainvälistyminen lisää etnisyystiedon tarvetta suomalaisessa yhteiskunnassa”. Tällainen väite vaatii perusteluja, mutta niitä ei löydy.

Etnisten ryhmien tunnistaminen antaa Immosen mukaan ”mahdollisuuden ottaa paremmin huomioon eri ryhmiin liittyvät asiat yhteiskunnallisessa päätöksenteossa”. Mitähän päätöksentekoa kansanedustaja mahtaa tarkoittaa? Erilaisen etnisen tai kulttuurisen taustan omaavat ihmiset ovat yksilöitä kukin. Heitä on kohdeltava Suomessa tasavertaisina kansalaisina riippumatta muun muassa heidän mielipiteistään tai asenteistaan.

Nykyinen käytäntö on hyvä, kansalaisuus ja syntymämaa riittävät perustiedoksi. Meillä ei tarvita minkäänlaista etnistä tilastointia.