Lehtikuva/ Martti Kainulainen

Vuoden 2014 budjettiesitys ei kelpaa komissiolle.

Akavan syysliittokokouksessa tiistaina puhunut EU:n talouskomissaari Olli Rehn väläytti Suomen joutuvan maksamaan sakkoa, mikäli velkaa ei saada kuriin. Rehn sanoi, ettei Suomen ensi vuoden budjetti täytä vakaus- ja kasvusopimuksen rakenteellista tavoitetta, vaan julkinen velka uhkaa kasvaa edelleen.

– Suomen julkista taloutta arvioidaan euroryhmässä seuraavan kerran ensi keväänä siihen mennessä tehtyjen päätösten valossa. Suomea koskevat tietysti samat säännöt kuin muitakin jäsenmaita. Jos mikä tahansa jäsenmaa lipsuu säännöistä eikä korjaa tilannetta, se voi johtaa neuvoston määräämään komission esityksestä jäsenmaalle jopa sakkotalletuksen, kunnes tilanne on korjattu, Rehn muistutti.

Belgia otti mieluummin säästöt

Tähän asti millekään maalle ei ole määrätty sakkoja. Jäsenvaltiot ovat ryhtyneet mieluummin säästöihin.

– Esimerkiksi Belgia joutui pari vuotta sitten joulukuussa 2011 valitsemaan joko lähes miljardin euron sakon tai miljardin euron säästötoimet. Järkevästi ajatellen tähän oli vain yksi vastaus: säästää. Belgia ryhtyi toimeen ja maa on saanut lainakustannuksensa kuriin. Ensi kesänä Belgia päässee ulos liiallisen alijäämän menettelystä, Rehn kertoi.

Samassa tilanteessa olivat myös Puola, Unkari, Kypros ja Malta.

ILMOITUS

– Näistä muut ryhtyivät välittömästi vakauttamistoimiin paitsi Unkari, jonka koheesiorahastojen maksatukset uhattiin jäädyttää, ennen kuin maa teki päätöksiä keväällä 2012 ja vältti jäädytyksen.

Surullinen kohtalo Suomelle

Rehnin mukaan vastaavaa vuoropuhelua EU:n komissio on viimeksi kuluneen vuoden aikana käynyt Italian ja Ranskan kanssa. Ainakin Italialta se edellyttää Suomen tavoin lisätoimia vuoden 2014 budjetissa.

Vielä vuonna 2011 Suomen julkinen velka oli alle 50 prosenttia kansantuotteesta. Ensi vuonna se nousee jo 61 prosenttiin, mikä ylittää vakaus- ja kasvusopimuksen 60 prosentin rajan.

– Nykyisellä trendillä vuoden 2015 ennuste onkin sitten jo 62,5 prosenttia kansantuotteesta, Rehn jatkoi.

– Olisihan se surullinen kohtalo velkakriisin aikana talouskuria saarnanneelle Suomelle, jos maamme olisi ensimmäisenä rikkomassa uusia, jämäköityneitä taloussääntöjä.