Vasemmistoliitto luopuisi pankkisalaisuudesta.

Vasemmistoliitto vaatii Euroopan laajuisia minimitasoja palkkoihin, sosiaaliturvaan ja työehtoihin.

Se perustelee vaatimuksiaan sillä, että on myös suomalaisen työntekijän etu, jos työläisillä kautta Euroopan ovat työehdot kunnossa ja elämiseen riittävä toimeentulo.

– Kussakin jäsenmaassa tulisi aina maksaa myös ulkomaalaisille työntekijöille maan työehtosopimuksen mukaista palkkaa vasemmistoliitto vaatii sunnuntaina julkistamassaan eurovaaliohjelmassa.

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto hyväksyi toisena kokouspäivänään puolueelle vaaliohjelman ”Kohti hyvinvointiunionia – Vasemmiston EU-vaaliohjelma 2014”. Vasemmiston tavoitteissa on ulottaa hyvinvointivaltiomalli koko Eurooppaan.

Myös katto palkoille

Vasemmistoliitto asettaisi palkkoihin myös maksimitason. Se haluaa ensimmäisenä puolueena Suomessa edistää eurooppalaisen maksimipalkkalainsäädännön käyttöönottoa.

ILMOITUS

Ehdotus myötäilee Sveitsissä sunnuntaina kansanäänestyksessä ollutta mallia. Sen mukaan korkein yhtiössä maksettava palkka saisi olla enintään 12-kertainen verrattuna matalimpaan samassa yrityksessä maksettavaan palkkaan.

Sveitsissä sunnuntaina asiasta käydyssä kansanäänestyksessä kuitenkin palkkakattoa vastustanut kanta voitti.

Eurokriisin ratkaisemiseksi vasemmistoliitto ehdottaa eurooppalaista keskuspankkirahoitusta, veroja ja finanssipolitiikkaa, joiden avulla rahoitettaisiin Euroopan laajuinen investointiohjelma.

Veroparatiisit ja pankkisalaisuus historiaan

– Veronkierto on johtanut massiiviseen verovajeeseen ympäri Eurooppaa. Valtioiden talousahdinko syvenee samalla, kun verorahat piilotetaan veroparatiiseihin. Vasemmisto vaatii Euroopassa toimivien veroparatiisien sulkemista ja pankkisalaisuudesta luopumista, puolue toteaa.

Se arvioi lisäksi EU:n olevan hyvä väline Euroopan laajuisen ympäristönsuojelun edistämiseen.

– Nyt unionin tulisi myös lunastaa takaisin paikkansa maailmanlaajuisesti edistyksellisenä ilmasto- ja ympäristöpoliittisena toimijana, vasemmistoliitto vaatii.