Lehtikuva/ Franck Fife

Jos jossakin on jokin korkeampi voima, haluaisin kiittää häntä Alexei Eremenko Seniorista. Lauantainen Suomen ja Walesin välinen maaottelukin olisi näyttänyt aivan toisenlaiselta, ellei pappa-Eremenko olisi tuonut perhettään Pietarsaareen neljännesvuosisata sitten – sen verran mainioita otteita Roman-poika Cardiffissa esitti. Ja onhan Alexei Junioristakin ollut meille jalkapallon ystäville paljon iloa.

Ranskan mahtipersu Marine Le Pen luultavasti viittaisi tällaisille puheille kintaalla. Isänsä maineella ratsastava Kansallisen rintaman johtohahmo suomi taannoin maansa jalkapallojoukkueen köykäisiä otteita ja otaksui huonon menestyksen johtuvan ”ultraliberalismista”. Nainen väitti L’Express-lehdelle joukkueen kärsivän kansallisen ylpeyden ja me-hengen puutteesta, mikä luonnollisesti on seurausta löperöstä ulkomaalaispolitiikasta. Uskoo ken haluaa.

Futis yhdistää aatteellisesti eriseuraiset ihmiset.

Viime aikoina on puhuttu kansallisten äärioikeistoryhmien lisääntyvästä rajat ylittävästä yhteistyöstä: etenkin juuri Ranskan ja Hollannin oikeistopopulistit Le Penin ja Geert Wildersin johdolla ovat suunnitelleet yhteistä euroskeptistä ryhmää tuleviin parlamenttivaaleihin.

Äärioikeistolainen yhteistyö on löytänyt tiensä myös fanikatsomoihin ainakin Saksassa. Der Spiegel kirjoitti männäviikolla, miten oikeistolaiset, eri seuroja kannattavat jalkapallofanit ovat yhdistäneet voimansa GnuHonnters-nimiseksi allianssiksi vastalauseena perinteisten ultrien oletetulle liberalismille ja antirasismille. Päämäärinään ryhmä pitää muun muassa ”sananvapauden takaisin voittamista ja perinteisten arvojen palautusta”. Retoriikka on tuttua oikeistopopulisteilta ympäri Euroopan.

Äärioikeiston uhasta varoittelevia syytetään usein kuunatsien metsästyksestä, kuviteltujen pelkojen lietsonnasta. Kuitenkin Saksassa oikeistolaisten huligaanien iskut ovat pakottaneet esimerkiksi Alemania Aachenin faniryhmän pois omalta stadioniltaan, ja vasemmistohenkisiä ultria kohtaan on hyökätty väkivaltaisesti useissa kaupungeissa.

ILMOITUS

Seurat ovat ainakin toistaiseksi olleet kyvyttömiä puuttumaan tapahtumiin, sillä niin kauan kuin stadionien porttien sisällä ei suoranaisesti rikota lakia, ovat keinot vähissä. Natsisymboliikka on toki edelleen maassa laitonta, mutta yksittäisen urpon kädenheilautus 45 asteen kulmassa ei riitä perusteeksi koko yhteisön rankaisemiselle.

Ainakaan toistaiseksi Suomessa ei vastaavanlaisesta organisoitumisesta ole merkkejä eivätkä faniryhmät perinteisesti ole tavanneet tunnustaa muuta väriä kuin kannattamansa joukkueen. Satunnaiset yhteenototkaan eivät ole olleet poliittisesti motivoituja, ja monessa fanipoppoossa ovatkin edustettuina poliittisen kentän kaikki laidat.

Futis yhdistää aatteellisesti eriseuraiset ihmiset. Toivoa sopiikin, ettei Saksan malli rantaudu Suomeen. Fasismia ja rasismia ei katsomoihin kaivata, kaikkein vähiten organisoituna massaidiotismina.

Ai niin, ja Le Penkin sai balsamia haavoilleen: Ranska eteni MM-kisoihin piestyään lopulta Ukrainan. Ranskan maalit tekivät algerialaisesta perheestä ponnistanut Karim Benzema ja senegalilaistaustainen Mamadou Sakho.

Viikon vakiorivin kohteet pelataan sumusaarilla. Maaottelutauon jälkeen myös korkeimmilla sarjatasoilla palataan tositoimiin.

Toisen kohteen kotijoukkue Arsenal porskuttaa yhä sarjakärjessä, vaikka kone on yskähdellyt pitkin kautta: Arsene Wengerin luotsaama poppoo on kärsinyt loukkaantumisista, eivätkä saavutetut pisteet kerro kaikkea peliesityksistä. Vielä kun juuri ennen paussia joukkue otti turpaan niin ikään heikosti esiintyneeltä Manchester Unitedilta, ei rasteja kannata vedellä ruutuihin pelkän sarjataulukon perusteella. Vastustaja Southampton taas on ylittänyt monen odotukset, joten tässä kohteessa ei merkkejä kannata säästellä.

Varma kotivoitto isketään sen sijaan kohteeseen 4, jossa Newcastle saa vieraakseen Norwichin. Newcastle on onnistunut rökittämään edellisissä matseissaan sekä Chelsean että Tottenhamin, mikä taatusti on nostattanut muuten epätasaisesti esiintyneet joukkueen itsetuntoa – vielä kun etenkin Chelsea-voitto irtosi erinomaisella pelillä. Norwichin Kanarialinnuilla tuskin on rahkeita haastaa Harakoita, vaikka taukoa edeltäneestä West Ham -otatuksesta kolme pistettä irtosikin.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 23.11. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, 1(2), 1, 1, 1, 1(2), 2(x), 2, 2(x), 1, 1(x), 2, 1(x).