Kshama Sawant on ensimmäinen sosialisti Seattlen kaupungin luottamustehtävässä sitten vuoden 1916.

Intialaissyntyisen Kshama Sawantin, 41, paikka Seattlen kaupunginvaltuustossa varmistui vasta pitkällisen ääntenlaskennan jälkeen. Paikkaa hallussaan pitänyt demokraattien Richard Conlin tunnusti viimein tappionsa lauantain vastaisena yönä.

Vaalit olivat jo edellisen viikon tiistaina. Alustavissa tuloksissa Sawant oli jäljessä Conlinia, mutta hän kuroi etumatkaa kiinni sitä mukaa kuin postiääniä saapui. Sawant sai lopulta 50,3 prosenttia äänistä, kun 16 vuotta paikkaa hallussaan pitänyt Conlin joutui tyytymään 49,4 prosenttiin.

Sawant edustaa Sosialistinen vaihtoehto -puoluetta. Hänellä oli kolme vaaliteemaa: uusi vero miljonääreille rahoittamaan Seattlen julkista liikennettä, 15 dollarin minimipalkka kaupunkiin sekä vuokrasäännöstelyn toteuttaminen.

Kshama Sawant torjuu yhteistyön demokraattipuolueen kanssa.

”Tämä jännittävä vaalitulos osoittaa, että äänestäjien enemmistö on saanut tarpeekseen yhtiövallan poliitikoista, jotka ovat kasvattaneet kuilua superrikkaiden ja meidän muiden välillä”, sanoi Sawant lausunnossaan tuloksen selvittyä.

Harvinainen tapaus

Yhdysvalloissa kaupunginvaltuustot ovat suppeita. Esimerkiksi Seattlen valtuustossa on vain 9 jäsentä.

ILMOITUS

Vaalitapa vaihtelee eri kaupungeissa. Seattlessa valtuutetun toimikausi on neljä vuotta. Kahden vuoden välein on heistä joko neljä tai viisi erovuorossa, ja haastajat voivat tavoitella erikseen kunkin paikkaa.

Kaupunkia ei ole jaettu vaalipiireihin, vaan jokaisesta paikasta äänestetään koko kaupungissa.

Sawant on harvinainen tapaus Yhdysvaltain politiikassa, jossa sosialistisilla tunnuksilla ei tavata menestyä.

Esimerkiksi Seattlen kunnallispolitiikassa on viimeksi mennyt radikaalin vasemmiston ehdokas vaaleissa läpi vuonna 1916, kun Anna Louise Strong valittiin kaupungin koululautakuntaan.

Occupyn tukena

Sawant syntyi Intian Punessa ja valmistui tietokoneinsinööriksi Mumbaissa. Hän muutti miehensä kanssa Yhdysvaltoihin ja opiskeli siellä taloustieteen tohtoriksi. Hän on opettanut taloustiedettä sekä college- että yliopistotasolla.

Sawantista tuli Yhdysvaltain kansalainen vuonna 2010.

Talvella 2011–2012 Sawant toimi aktiivisesti Seattlen Occupy-liikkeen tukena. Hän kritisoi poliisin kovia otteita aktivisteja kohtaan ja järjesti aktivisteja suojaan yliopiston kampukselle.

Syksyn 2012 vaaleissa Sawant pyrki Washingtonin osavaltion kongressiin ja haastoi osavaltion edustajainhuoneen puhemiehen, demokraattien Frank Choppin. Chopp voitti kirkkaasti 70 prosentin ääniosuudella, mutta Sawant sai kuitenkin 29 prosenttia äänistä.

Ei demokraattien kelkkaan

Sawant torjuu ajatuksen vasemmiston vaikuttamisesta demokraattisen puolueen sisällä. Hän kannustaa perustamaan vasemmistosta, vihreistä ja ammattiyhdistysaktiiveista koostuvan yhteislistan ensi vuoden osavaltiovaaleihin.

Sawant on aktivoinut alueen suurten yhtiöiden kuten Starbucksin ja Amazonin työntekijöitä järjestäytymään ammatillisesti.

Sosialistinen vaihtoehto (SA) on trotskilainen puolue, joka toimii parissakymmenessä suuressa kaupungissa Yhdysvalloissa. Se on perustettu vuonna 1986.

SA toimi aktiivisesti vuosituhannen vaihteen globalisaatiomielenosoituksissa.

Vuosien 1996, 2000, 2004 ja 2008 presidentinvaaleissa SA antoi tukensa vihreiden ehdokkaalle Ralph Naderille.

SA:n vaalimenestys on ollut aiemmin vaatimatonta. Vuonna 2007 puolueella oli ehdokas Bostonin kaupunginvaltuustoon, mutta hän sai vain 2,4 prosenttia äänistä.