Vuoden 1918 punavankileirien historiasta ja Santahaminan joukkohaudasta on valmistumassa laaja tutkimus. Ensi vuonna julkaistavassa tutkimuksessa selviävät punavankileireillä menehtyneiden ja Santahaminan joukkohautaan haudattujen nimet.

Kaikkiaan 54 Helsingin kaupunginvaltuutettua esittää, että Santahaminan joukkohaudan yhteyteen saadaan vainajien varmistetut nimet ja muuta tietoa punavankileirien historiasta. Kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakasen (SKP) ja Santahaminan historiaa tutkineen valtuutettu Jarmo Niemisen (kok) tekemän aloitteen allekirjoittajia on kaikista valtuuston poliittisista ryhmistä.

Aloite on jatkoa Hakasen 2005 tekemälle aloitteelle Santahaminan joukkohaudan ja Helsingin punavankileirien historian selvittämisestä. Aloitteen johdosta käynnistyi tutkimushanke punavankileireillä ja muissa sotasurmissa Helsingissä menehtyneistä.

Vuoden 1918 sodassa tappion kärsineitä punaisia ja heidän tukijoitaan koottiin vankileireille useilla eri paikkakunnilla. Helsingissä leirejä oli Suomenlinnassa, Santahaminassa, Isosaaressa ja Katajanokalla. Helsingin vankileireillä kuoli noin 1 500 punaista nälkään, sairauksiin ja teloituksiin. Heistä suurin osa on haudattu Santahaminan joukkohautaan, vailla nimeä haudalla. ku

Aloite nimien saamiseksi esille Santahaminan punaisten hautapaikan yhteyteen.