Lehtikuva/ Sari Gustafsson

Pirkanmaan Omaishoitajat ry:n Hoito-Veljet -hanke on onnistunut hyvin.

Suomessa noin 300 000 kansalaista pitää päivittäin huolta läheisistään, joilla on vaikeuksia selvitä yksin arjessa. Tällä hetkellä omaishoidontukea saa 40 000 omaishoitajaa, eli suurin osa ympärivuorokautisesti henkisesti ja fyysisesti raskasta sekä erittäin vastuullista hoivatyötä tekevistä omaishoitajista on kaikkien tukien ulkopuolella.

Sitran selvityksen mukaan omaishoitajien vapaaehtoistyön ansiosta vuosittain säästyy yhteiskunnan varoja yli tuhat miljoonaa euroa. Mihin nämä varat menevät?

Omaishoidontuen hoitopalkkion vähimmäismäärä on 374 euroa kuukaudessa. Hoidollisesti raskaan siirtymävaiheen aikana maksettava verotettava hoitopalkkio on vähintään 749 euroa kuukaudessa.

Pirkanmaan Omaishoitajat ry:n eli PIONIn puheenjohtaja Aarre Alasen mukaan yhden omaishoitajan kulut ovat noin 13 200 euroa vuodessa.

– Se on kaikkein halvin ja laadukkain hoitomuoto. Kun täytin 68 vuotta, Ilmariselta ilmoitettiin juhlallisesti, ettei minulle maksettavasta omaishoidontuesta peritä enää eläkemaksua. Yli kymmenen vuoden omaishoitajuuteni aikana syntynyt eläkekertymä lipsahtaa nyt minun eläkkeeseeni.

ILMOITUS

Hoito-Veljet mahdollistaa loman

Raha-automaattiyhdistys rahoitti PIONIn vuosina 2011–13 organisoiman Pirkanmaan Hoito-Veljet -hankkeen. Sen aikana miesomaishoitajille on jaettu tietoa erilaisista etuisuuksista, sairauksien ja tapaturmien hoidosta sekä päivitettiin ruoanlaitto- ja kodinhoitotaitoja.

Alanen kertoo, että Hoito-Veljet -hanke on ensimmäinen laatuaan vain miesomaishoitajille suunnattu projekti koko Suomessa. Ikaalisten Kylpylässä on järjestetty projektin puitteissa 12 Voimaviikkoa, joille on osallistunut kaikkiaan 144 miesomaishoitajaa.

– Neljän päivän virkistysjaksolla miesomaishoitajilla on ollut mahdollisuus irtiottoon arjesta keskusteluryhmien, asiantuntija-alusten, liikunnan ja kylpylässä rentoutumisen lomassa. Kaikkiaan Hoito-Veljet -hankkeessa on ollut mukana lähes 200 miesomaishoitajaa.

Projektipäällikkö Pertti Lahti kertoo, että Pirkanmaalla on 700 virallista miesomaishoitajaa, Tampereella heitä on 252. Virallisten miesomaishoitajien lisäksi Pirkanmaalla on tuhansia läheistään hoitavia miehiä, joista ei tiedetä.

– Tukijärjestelmän ulkopuolella on ylivoimainen enemmistö omaishoitajista. Pirkanmaalla kuten koko maassa miehiä on omaishoitajista neljäsosa.

Miesomaishoitajien perusongelmina ovat tietämättömyys eduista, yksin jääminen sekä kynnys tulla mukaan omaishoitajien toimintaan, koska se on hyvin naisvaltaista.

Enemmän Hoito-Veljistä kerrotaan 8. marraskuuta ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä. Näköislehden hintaan 2,50 voi ostaa Lehtiluukusta