Parasitologi Margaretha Gustafsson Åbo Akademista patistaa ihmisiä taisteluun punkkeja vastaan. Aseena permetriini-niminen myrkky.

Gustafsson ihmettelee, kuinka menetelmää ei ole keksitty ottaa käyttöön Suomessa eikä Ruotsissakaan. USA:ssa, Kanadassa, Isossa Britanniassa ja Hollannissa punkkeja torjutaan meilläkin maataloudessa käytettävällä myrkyllä. Näin on tehty jo 20 vuotta USA:ssa, jossa tietyillä alueilla vapaasti elävien punkkien eli puutiaisten määrä on vähentynyt lähes 95 prosenttia.

Gustafsson heräsi punkintorjuntaan luettuaan viime keväänä aiheesta artikkelin ruotsalaisesta Forskning och Framsteg -tiedejulkaisusta (tutkimusta ja edistysaskelia). Asiasta kirjoitti Turussa ilmestyvä Åbo Underrättelser –sanomalehti.

Metodi on aika yksinkertainen. Punkkeja kantaville kauriille ja peuroille siirretään permetriiniä keinoruokinnan yhteydessä. Myrkkyä tarttuu eläinten kaulaan ja korvien taakse ruokinta-automaattiin asennetuista ulokkeista aterioinnin yhteydessä. Eläimessä vaeltelevat hämähäkkieläimet ja hyönteiset kuolevat hermomyrkytykseen.

Puutiainen kuuluu hämähäkkieläimiin. Permetriini on koirien puutiaiskaulapannan vaikuttava aine.

Juuri kauriit ja peurat näyttävät olevan punkkien suosiossa. Yksi kauris voi kesän aikana kantaa 2 000 puutiaista.

ILMOITUS

Jos myrkytystä jatketaan pitkään, punkkien määrä vähenee vuosivuodelta. Eläimen elinkierto katkeaa, kun kierrosta poistuu nuoruus- ja aikuisvaiheen puutiaisia.

Metodin keksi puutiaisiin erikoistunut tutkija Mat Pound teksasilaisesta maataloustutkimuslaitoksesta. Punkkiekspertti ja biologian professori Thomas Jaenson Uppsalan yliopistosta suosittaa, että menetelmää testataan Ruotsissa.

Halpa keino

Laitteiston rakentaminen maksaa vain noin 350 euroa. Tämä on halpaa verrattuna siihen, että punkin levittämän viruksen aiheuttamaa TBE-aivokuumetta eli Kumlingen tautia vastaan otettava rokotus maksaa 150 euroa hengeltä ja rokotuksen uusiminen viiden vuoden päästä noin 80 euroa.

Punkin levittämä bakteerin aiheuttama borrelioosi on mahdollista hoitaa voimakkaalla antibioottikuurilla, joka useimmiten tehoaa. Borrelioosi voi aiheuttaa kasvohalvauksen, aivotulehduksen sekä nivel- ja lihaskipuja ja kroonistuttuaan nivel-, sydän- ja silmätulehduksia.

Gustaffsonin mukaan halvempaa ja järkevämpää olisi torjua taudinaiheuttajaa kuin taistella tautia vastaan, vaikka punkkipopulaatioita ei koskaan saadakaan kokonaan pois päiviltä. Todennäköisyys sairastua puutiaisen aiheuttamiin tauteihin vähenee kuitenkin merkittävästi.

Metsästäjät asialle

Gustafsson uskoo, että jos metsästäjät ja maanviljelijät hyväksyisivät menetelmän, he voisivat samalla nopeuttaa sen käyttöön ottoa. Myrkyn käyttö vaati joka tapauksessa luvan viranomaisilta. Metsästäjillä on valmiina tietämys ja kokemus eläinten ruokinnasta.

Parasitologi arvioi, että talkoisiin voisivat osallistua myös kesäasukkaat, jotka haluavat päästä punkeista eroon.

Menetelmä tulisi Gustafssonin mukaan ottaa käyttöön alueilla, joissa eniten esiintyy TBE-tautia. TBE:n pääesiintymisalueet ovat Ahvenanmaa ja lounaissaaristo. Tartuntoja on todettu myös rannikolla ja Kaakkois-Suomessa. Viruksen Suomen ja maailman pohjoisin esiintymispaikka on Simon kunta Lapin eteläosassa.

Juttuun lisätty täsmennys 15.5.2019: Tätä täsmennystä laadittaessa kuusi vuotta vanhassa jutussa kehotetaan käyttämään permetriini-nimistä myrkkyä punkkien torjuntaan. Kyseisen myrkyn on kuitenkin myöhemmin havaittu olevan vaarallista monille muille lajeille, eivätkä viranomaiset suosittele enää sen käyttämistä.