Jussi Joentausta

Koska LED-valojen käyttökustannukset ovat mitättömän, ihmiset äityvät koristelemaan pihansa ja talonsa niin ylellisesti, että naapurin kanssa syntyy riita.

– Kyse ei ole pelkästään vaikuttamisesta naapureihin, vaan myös kaupunkikuvasta ja yleisestä tilasta, muistuttaa vanhempi tutkija Juha Lyytimäki Suomen ympäristökeskuksesta. Tutkija rinnastaa valopäästöt melupäästöihin.

Lyytimäen mukaan osa kesämökkiläisistä arvostaa luonnonrauhaa ja pimeyttä. Toiset pitävät mökkiä toisena asuntonaan, viihtymispaikkana, johon kuuluu piha-alueiden valaiseminen. Ristiriitatilanne voi johtaa naapuruussotaan.

Keinovalaistuksen päästöt ovat muokanneet kaupunkikuvaa enemmän kuin mikään muu ympäristönmuutos viimeisen sadan vuoden aikana.

– Italiassa valopäästöt ovat lisääntyneet jopa 10-20 prosenttia vuodessa. Yleensä päästöt lisääntyvät 3-6 prosentin vuosivauhdilla, Lyytimäki sanoo.

ILMOITUS

Ja vauhti vain kiihtyy LED:in halpuuden myötä, kun myös hankintakustannukset ovat laskussa. Valosaasteeseen tulisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Aihetta on tutkittu jokseenkin vähän.

LED-tekniikka antaa myös mahdollisuuksia. Valon aallonpituutta voi säädellä käyttötarkoituksen mukaan. Kasvihuoneiden valaistuksessa myös halutun kohteen voi valaista tarkemmin kuin aikaisemmin.

Juuri ilmestyneen Valon varjopuolet –teoksen kirjoittaneet ja koonneet Lyytimäki ja tutkija Janne Rinne peräänkuuluttavat entistä tarkempaa, energiatehokkaampaa ja kauniimpaa valaistusta.

Suuri osa tuotetusta valosta syydetään taivaalle, turhuuteen. Puolet eurooppalaisista ja kaksi kolmasosaa USA:ssa asuvista on menettänyt linnunradan näkyvistään. Näin on tapahtunut viidennekselle koko maapallon väestöstä. Ilmankos tähtitieteilijät ovat ensimmäisinä ärähtäneet valosaasteelle. Tutkimuskohteet häviävät valoon.

Valotutkijoiden mielestä ulkovalaisimien tulisi antaa säteitä alle viiden asteen horisontista. Valo on tarkoitettu kohteiden valaisemiseen ja yleisen turvallisuuden ja viihtyisyyden luomiseen, ei tuhlattavaksi taivaalle.

Liika keinovalo haitta

Kaamosmasennusta torjutaan keinovalolla, mutta liika keinotekoinen valo on tutkimusten mukaan mielialalle myös haitallista.

Oletetaan, että öinen valosaaste lisää naisten riskiä sairastua rintasyöpään. Valoon altistuneen ihmisen melatoniinin tuotto loppuu. Melatoniini pitää kurissa estrogeenin tuotantoa. Liiallinen estrogeenin eritys lisää syövän syntymisen riskiä.

Valo vaikuttaa myös eläimiin. Kaksi kolmasosaa selkärangattomista eläimistä on valolle herkkiä yöeläimiä. Lyytinen kertoo, että asiaa on tutkittu hyvin vähän. Vaikutukset ovat ilmeisesti kuitenkin haitallisia. Kyse on eläinten elinympäristön muutoksesta.

Katulamput houkuttelevat hyönteisiä. Sinisävyisten LED-valaisimien lyhytaaltoinen spektri on Lyytimäen mukaan erityisen tehokas houkutin.

– LED-valoissa on kuitenkin eroja. Siihen ei ole kiinnitetty huomiota, Lyytimäki huomauttaa. Haitalliset aallonpituudet voidaan suodattaa pois.

Yöllä muuttavien lintujen kompassi alkaa pyöriä valosaasteen takia. Ne eivät osaa suunnistaa tähtien mukaan lisääntyneen valon vuoksi. USA:n pohjoisosissa ja Kanadassa tutkimukset ovat Lyytimäen mukaan osoittaneet lintujen kadottaneen suuntavaistonsa merkittävästi.

Esteettinen haitta

Valo on ihmiselle ennen kaikkea esteettinen haitta. Ilta- ja aamuruskon eri vivahteet latistuvat valomössöön. Rakennusten piirteet muuttuvat mitään sanomattomiksi.

– Jos pimeydelle ei varata nyky-yhteiskunnassa omaa paikkaansa ja aikaansa, se katoaa, Lyytimäki kirjoitti jo vuonna 2005 Ympäristö- ja terveys -lehdessä.

Tutkijan mukaan kyse ei ole valon vähentämisestä kaikkialla, vaan valon ja pimeän oikeasta suhteesta.

Ylärajaa ei ole

Ihmisen turvallisuuden tai omaisuuden suojaamiseksi voidaan valaistukselle antaa ohjeistusta. Ylärajaa valon määrälle ei ole säädetty, ei edes mainosvaloille.

Tuntuu turhalta, että esimerkiksi huoltamoketju toitottaa olemassaolostaan mainostornilla, vaikka vain murto-osa sen havainneista kuuluu yhtiön kohderyhmään. Nykyinen lainsäädäntö antaa tuskin lainkaan työkaluja säädellä mainosvaloja.

Suomesta löytyy tukuttain tapauksia, joissa esimerkiksi hampurilaisketjun mainosvalot pilaavat arvorakennuksen ulkonäön.