Pekka Pajuvirta

Israelilaistaiteilijan teos tutkii suomalaista identiteettiä.

Israelilainen taiteilija Yael Bartana ja IHME-nykytaidefestivaali kutsuvat osallistumaan Bartanan teokseen True Finn – tosi suomalainen.

Bartana tarttuu teoksessaan päivänpolttavaan aiheeseen. Hän kysyy, mistä puhutaan kun puhutaan suomalaisesta identiteetistä juuri nyt.

Miten kansallinen identiteetti toimii mukaan ottamisen ja pois sulkemisen välineenä? Millaisia mekanismeja löytyy Suomesta? Voiko maahanmuuttajasta tulla tosi suomalainen?

Bartana sanoo pitävänsä kiinnostavana sitä, miten Suomessa on pyritty irtautumaan osasta menneisyyttä ja luomaan suomalainen identiteetti.

Suomi-nimistä maantieteellistä aluetta ovat aina asuttaneet ihmiset, joilla on erilaiset etniset ja uskonnolliset taustat. Kantasuomalaisten ja suomenruotsalaisten lisäksi maassamme asuu alkuperäisväestönä saamelaisia sekä vähemmistöinä muun muassa romaneja, tataareja, suomenvietnamilaisia, -venäläisiä, -somaleja ja -virolaisia.

ILMOITUS

Avoin haku mukaan teokseen

True Finn on yhteisöllinen kokeilu, johon valitaan avoimen haun pohjalta seitsemän osallistujaa. He asuvat yhdessä viikon ajan talossa järven rannalla keskellä suomalaista talvea tammikuussa 2014.

Mukaan kutsutaan Suomessa asuvia ihmisiä, jotka edustavat erilaisia etnisiä taustoja, uskontoja ja poliittisia näkökantoja. Onko integraation käsite mahdollinen? Mistä suomalaisuus koostuu ja mitä se kellekin tarkoittaa?

Osallistujat suorittavat päivittäin tehtäviä, joiden perusteella joukosta valitaan True Finn – Tosi suomalainen 2014. Elämää talossa kuvataan ja lopputuloksena syntyy videoteos.

Osallistujaksi voi hakea kuka vain, joka kokee Suomen kodikseen, joka puhuu suomea sujuvasti ja on täysi-ikäinen.

Kansallinen identiteetti suurennuslasin alla

IHME-nykytaidefestivaali tuottaa yhden uuden taideteoksen julkiseen tilaan joka vuosi.

Berliinissä asuva Yael Bartana tunnetaan valokuvista, elokuvista ja installaatioista, jotka käsittelevät kansallista identiteettiä. Lähtökohtana on hänen kotimaansa Israel.

Teosten keskeisiä käsitteitä ovat ”kotimaa”, ”palaaminen” ja ”kuuluminen”. Ulkopuolisena taiteilija voi tarkkailla kotimaataan välimatkan päästä.

Uusimmissa teoksissaan Bartana hyödyntää 1930-luvun propagandaelokuvien kerronnan tapoja. Siten hän tutkii juutalaisten, puolalaisten ja muiden eurooppalaisten monimutkaisia historiallisia ja poliittisia suhteita.

Bartana herätti kohua 54. Venetsian biennaalin aikana videoinstallaatiollaan ”And Europe Will Be Stunned”, joka dokumentoi taiteilijan perustaman poliittisen ryhmittymän toimintaa. Ryhmän tavoitteena on kotiuttaa 3,3 miljoonaa juutalaista takaisin Puolaan.

IHME-nykytaidefestivaali tuo ensimmäistä kertaa Yael Bartanan teoksia nähtäväksi Suomeen. Bartanan teoksia on esitetty eri puolilla maailmaa merkittävissä biennaaleissa ja museoissa.

Hae mukaan teokseen