Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkijan Lauri Urhon mukaan jo muutaman asteen muutos lämpötiloissa vaikuttaa kalakantoihin ja saaliisiin.

Särki- ja ahvenkalat hyötyvät lämpimistä vesistä, mutta jo nyt siika-, made- ja harjuskannat ovat pienentyneet. Syynä on lämpötilan nousun lisäksi rehevöityminen.

– Promillen tai kahden muutos Suomen rannikon suolapitoisuudessa vaikuttaa lajien lisääntymiseen, Urho toteaa.

Suolapitoisuuden vähenemisen vuoksi kampela- ja piikkikampelasaaliit ovat vähentyneet jyrkästi.

Muun muassa laivaliikenteen takia Itämereen ja Suomen rannikoille on tullut vieraslajeja. Hopearuutana ja mustatäplätokko lisääntyvät tehokkaasti ja levittäytyvät nopeaa vauhtia.

Uudessa ympäristössä vierailla lajeilla ei useinkaan ole riittävästi vihollisia, loisia tai sairauksia, jotta kanta pysyisi kurissa. Tällöin alkuperäiset lajit joutuvat kärsimään.