Kirjoitin elokuun lopulla tälle palstalle otsikolla ”Ykkönen on ykkönen”. Näin sarjan päätyttyä voi helposti todeta, että näin pääsi käymään: vauhtia ja vaarallisia tilanteita piisasi vielä viime metreillekin.

Kuten taannoin ehdin ennakoida, SJK otti paikkansa sarjan kärjessä ja nousee ensi kaudeksi Veikkausliigaan. Onnittelut nottajokisille, Seinäjoelta ei seuraa pääsarjassa olekaan nähty sitten vuoden 1997. Täytyy vain toivoa, ettei lakeuksilla iske vauhtisokeus: toistaiseksi pomo Raimo Sarajärven ja muiden sijoittajien rahat ovat riittäneet, mutta ei olisi ennenkuulumatonta, että menestys saa mopon keulimaan ja uho kääntyy tuhoksi.

Valitettavasti Ykkösen kautta leimasivat pitkin sesonkia ulkojalkapalloilulliset asiat, ja välillä pelattiin lähes enemmän kabineteissa kuin kentillä. Kaksi vuotta sitten voimaan tullut homegrown-sääntö aiheutti päänvaivaa usealle joukkueelle. AC Kajaanin ja SJK:n välistä skismaa pyöriteltiin viime päiviin asti: kajaanilaiset vetivät valituksensa SJK:n liioista ulkomaalaispelaajista keskinäisessä ottelussa pois vasta kun selvisi, että kainuulaiset olisivat tippuneet Kakkoseen oli oikeusturvalautakunnan päätös mikä tahansa.

Palloliiton säädökset eivät todellakaan ole yksiselitteisiä.

Jupakka osoitti ainakin sen, että Palloliiton säädökset eivät todellakaan ole yksiselitteisiä ja päätökset saattavat hyvinkin muuttua ns. hovissa. Ja loppujen lopuksi kajaanilaiset onnistuivat vielä peluuttamaan toiseksi viimeisessä ottelussaan pelikiellossa ollutta pelaajaa, mistä siinneen protestin seurauksena peli tuomittiin päättyneeksi vastustaja JIPPOn voitoksi.

Pelaajien edustusoikeuksiin liittyvistä epäselvyyksistä voisi kuvitella seuratoimijoiden voivan syyttää vain itseään, mutta juttu ei ole ihan niin simppeli. Esimerkiksi AC Kajaanin valmentaja Mika Lumijärvi syytti joukkueen mokasta Palloliiton järjestelmää, tarkemmin ottaen hellittelynimellä ”kusinen katiska” tunnettua Palloverkkoa. Nettisaitin pitäisi auttaa seuratoimijoita pysymään kärryillä muun muassa pelaajiensa tilanteista, mutta se on osoittautunut harvinaisen toimimattomaksi. Milloin ovat pelien ajankohdat pielessä, milloin tulokset, milloin pelaajien tiedot pelioikeuksista ja mahdollisista pelikielloista puhumattakaan.

ILMOITUS

Ihan oikeasti, Palloliitto, sivusto on julkaistu yli vuosi sitten eikä bugeja ole saatu vieläkään korjattua. Amatöörien puuhastelua, sanoisin.

Jostain syystä suuri osa sarjakauden kuumista perunoista kypsyi ruuhka-Suomen ulkopuolella. Sesongin omalaatuiseksi huipennukseksi päätti OPS:n Miika Juntunen vispata taikalanteineen otsikoihin, pirautti Kalevaan ja kertoi luvanneensa maksaa edellämainitussa ottelussa AC Kajaanin pelaajille, mikäli nämä voittaisivat JIPPOn. Kajaanin voitto olisi tehnyt eetvarttia Miigan poppoon mahdollisuuksille säilyä sarjassa, etenkin, kun joukkueet vielä asettuisivat kauden päätösottelussaan vastakkain.

Miigan tulkinnan mukaan tässä ei tietenkään ole mitään laitonta: eri asia olisi, mikäli luvattaisiin maksaa häviöstä. Palloliitto on kuitenkin ilmoittanut, ettei asiaa paineta suoralta kädeltä villaisella vaan tutkitaan ennen hutkimista – ja myös KRP on ilmaissut kiinnostuksensa.

Kukin taaplaa tyylillään, ja Juntusen ulostulo takasi ainakin sen, että kausi jatkuu vielä pitkään – kabineteissa.

Pääsarjat ovat maaottelutauolla, joten viikon vakiorivin kohteet löytyvät brittien Ykkös- ja Kakkosliigasta. Kolmoskohteen vierasjoukkue Peterborough isoaa nopeaa paluuta sarjaporrasta korkeammalle, ja toistaiseksi missio on aikataulussa: ”The Posh” pitää Ykkösen sarjataulukossa komeasti kakkospaikkaa.

Seuraan ennen kautta Watfordista hankittu Britt Assombalonga on osoittautunut loistokiinnitykseksi, ja Poshin perinteet hyvien maalintekijöiden joukkueena ovat saaneet arvoisensa jatkajan. Vasta 20-vuotias nuorukainen on ehtinyt skorata uudelle joukkueelleen jo seitsemästi. Kotijoukkue Port Valen alkukausi on ollut hankalampi, joten varma kakkonen on selviö.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 12.10 kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2(x), 2(x), 2, 1, 1(2), 1, 1, 1, 1(2), 1, 1(2), 1, x(1).

VIIKON VÄITE: Suomi pelaa tällä erää viimeisen MM-karsintaottelunsa Ranskaa vastaan tiistaina. Huuhkajille lohkon kolmospaikka on varma, joten ottelussa ei sinänsä ole panosta. Mixu Paatelaisen pelaajavalinnat ovat herättäneet faneissa närkästystä: joukkueessa on tällä kertaa mukana poikkeuksellisen paljon tuoreen Suomen mestarin HJK:n pelaajia. Toisaalta vuosikaudet on marmatettu, miten päästäkseen maajoukkueeseen tuntuu olevan pakko pelata ulkomailla, ja nyt, kun kotoisen liigan pelaajia palkitaan hyvistä otteista A-maajoukkuekomennuksella, kitistään silti. Väärin sammutettu?