Lehtikuva/ Lex Van Lieshout

Hollannin hallitus suunnittelee vanhuksille, vammaisille ja kroonisesti sairaille yhdyskuntapalvelua vastineeksi sosiaaliturvasta.

Osana Hollannin sosiaaliturvan radikaalia uudistamista aiotaan eläkeläisiä, vammaisia ja kroonisesti sairaita ”tiukasti pyytää” tekemään vapaaehtoistyötä vastineeksi saamistaan sosiaalietuuksista.

Volkskrant-lehden mukaan terveysministeri Martin van Rijn perustelee lakiehdotusta sillä, että ”yksinäisyys voitaisiin nujertaa, jos vanhemmat ihmiset opettaisivat esikouluikäisiä parantamaan lukutaitoaan tai pyörätuolissa istuva eläkkeellä oleva kirjanpitäjä antaisi kunnallista velkaneuvontaa”.

Työttömille voidaan jo nykyään määrätä Hollannissa yhdyskuntapalvelua, mutta eläkeläisille tai sairaille ei. Aivan pakko siitä ei tulisi vieläkään, mutta kunnille tulisi oikeus esittää sitä tiukkaan sävyyn.

Vapaaehtoinen pakko

Kunnille tulisi myös nykyistä laajemmat valtuudet määritellä, mitä sosiaalisia palveluja ne tarjoavat, paljonko ihmisten on niistä maksettava ja missä määrin sukulaiset, ystävät ja naapurit pitäisi värvätä tarjoamaan apua vanhuksille ja vammaisille.

”Hallituksen mielestä on täysin normaalia, että ihmiset pyrkivät parantamaan omaa tilannettaan tai auttavat puolisoaan tai sellaista sukulaistaan, joka ei itse pysty suoriutumaan kaikesta. Hallitus ei enää automaattisesti ota tätä roolia”, sanotaan esityksessä.

ILMOITUS

Kuntia on jo kannustettu uudistuksiin leikkaamalla lähes 20 prosenttia esimerkiksi kotipalveluihin tarkoitetuista varoista.

Hollannin tuore kuningas Willem-Alexander piti hallituksen kirjoittaman budjetin esittelypuheen syyskuussa. Hän sanoi, että ”klassinen hyvinvointivaltio” on tiensä päässä ja tilalle tulee ”uusi osallistumisen yhteiskunta sosiaaliturvassa ja pitkäaikaishoidossa”.

Britannia ottaa oppia

Britannian konservatiivihallitus on ottanut innokkaasti oppia Hollannin konservatiivien ja sosialidemokraattien yhteishallituksen uudistuksista. Pääministeri David Cameron sanoi linjapuheessaan kesäkuussa, että Hollannin ”perheen vastuuta korostava malli” on esimerkki Britannialle.

Tällä viikolla Cameron kertoi konservatiivien puoluekokouksessa, että Hollannin esimerkin innoittamana Britanniassa aiotaan lakkauttaa sosiaaliturva alle 25-vuotiailta.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!