Jussi Joentausta

Runoyhdistys Nihil Interit ry:n ensimmäiset runouspalkinnot on myönnetty runoilija Anja Erämajalle ja runokollektiivi Helsinki Poetry Connectionille. Palkinnot luovutettiin perjantaina 4.10. Turun Kirjamessuilla.

Runous on yksi tämän hetken elinvoimaisimmista taiteenlajeista. Uuden palkinnon myötä tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa viettävä runoyhdistys haluaa antaa tunnustusta sekä korkeatasoiselle runoteokselle että mielenkiintoiselle runousteolle.

Palkintoraadissa olivat kirjallisuudentutkija Anna Hollsten, kriitikko, päätoimittaja Aleksis Salusjärvi, suomentaja, Tuli&Savu-lehden vastaava päätoimittaja Pauli Tapio ja runoilija, tietokirjailija Tommi Parkko.

Voittajille luovutettiin runoilija, kustantaja ja kirjanpainaja JK Ihalaisen tekemät palkinnot.

Lukija juoksee runon tahdissa

Nihil Interitin teospalkinnon voittaja on Anja Erämajan Töölönlahti (WSOY 2013).

ILMOITUS

– Intervallijuoksu Töölönlahden ympäri ja vuodenaikojen kierto syksystä kevääseen muodostavat runoelman kehykset. Rytmillä ja melodisuudella onkin keskeinen asema Erämajan ilmaisussa, luonnehtii palkintoraadin puheenjohtaja Anna Hollsten.

– Teos on tietoinen kirjallisesta perinteestä, mutta ei jumiudu siihen vaan tempaa lukijan mukaansa omilla keinoillaan. Rytmi iskee lukijaan kuin lenkkitossu märkään asfalttiin.

Raadin perusteluissa mainitaan myös, että puhuva subjekti on poikkeuksellisen fyysinen ja lukija juoksee, hengästyy ja hengähtää runon määräämässä tahdissa. Samalla teoksen visuaalinen ilme saa ikonisia ulottuvuuksia ja rakentaa merkitystä.

– Töölönlahdesta on helppo pitää. Siinä on runsain mitoin aseistariisuvaa, lämminhenkistä huumoria, ja se avautuu monenlaisille lukutavoille.

Runous on kohtaamisia

Runoustekopalkinnon voittanut Helsinki Poetry Connection on pitkäjänteisellä ja säännöllisellä toiminnallaan levittänyt runoklubitoimintaa Helsingistä muualle Suomeen.

HPC:n synnyttämä runouden esiintyvä luonne näkyy painetun runouden lisäksi muissa taiteissa. Lavarunous on sulattanut sisäänsä niin musiikkia kuin esiintyvää taidetta performanssista teatteriin. Tapahtumien myötä runous on löytänyt suullisen perinteensä uudella tavalla.

– Helsinki Poetry Connectionin myötä eletään sitä ihmettä, että useissa esiintyvissä taiteissa juuri runoutta pidetään 2010-luvun yhteisenä nimittäjänä, kertoo Aleksis Salusjärvi raadin päätöksestä.

– HPC on lisäksi murtanut muurit sekä maantieteellisten ryhmittymien että sukupolvien väliltä.

– Kulttuurisesti painavinta antia sen toiminnassa ovat kuitenkin kansainväliset kontaktit, joiden myötä Suomessa on esiintynyt useita nimekkäitä ulkomaisia sanataiteilijoita. Monet heistä pitävät Helsinkiä Pohjoismaiden esiintyvän sanataiteen kuumana pisteenä, Salusjärvi jatkaa.

Raadin mielestä runoudelle on Helsinki Poetry Connectionin myötä syntynyt kohtaamisen luonne. Se on räiskyvää, hauskaa, ulospäin suuntautunutta ja keinovalikoimaltaan ehtymätöntä.