Lehtikuva/ Atta Kenare

Jos uusi laki saa lopullisen hyväksymisen, voi aikuinen mennä naimisiin jopa alle 13-vuotiaan adoptiolapsen kanssa.

Iranin parlamentti hyväksyi runsas viikko sitten lakiesityksen, jonka mukaan adoptiovanhempi saa mennä naimisiin adoptoidun lapsensa kanssa.

Lain voimaantulo ei ole vielä täysin varma, koska parlamentin yläpuolella olevan Valvojien neuvoston on vielä hyväksyttävä se. Neuvosto kuitenkin palautti parlamentin käsiteltäväksi lain ensimmäisen version, jossa avioliitto adoptiolapsen kanssa olisi kielletty kokonaan.

Lain vastustajien mielestä kyse on laillistetusta pedofiliasta.

Laki olisi askel taaksepäin lastensuojelussa.

Erityisen irvokkaaksi asian tekee se, että kyseinen lakipykälä on osa lastensuojelulakien uudistusta.

Lapsiavioliittoja

Iranissa tyttöjen alhaisin sallittu avioitumisikä on 13 vuotta. Tällöin avioliittoon vaaditaan isän suostumus. Pojilla alin ikä on 15 vuotta.

ILMOITUS

Myös tätä nuoremmat lapset voivat mennä avioliittoon, mutta siihen vaaditaan tuomarin lupa.

Lupia myönnetään runsaasti. Peräti 42 000 lasta ikähaarukassa 10–14 vuotta avioitui vuonna 2010, kertoi Guardian-lehti lainaten iranilaista Tabnak-nettisivustoa. Samana vuonna vähintään 75 alle 10-vuotiasta lasta sai avioliittoluvan yksin Teheranissa.

Lakiuudistus on herättänyt Iranissa kiivasta keskustelua. Vastustajat muistuttavat, ettei adoptiolasten kanssa avioituminen mitenkään kuulu iranilaiseen perinteeseen. Myös laki on tähän saakka täysin kieltänyt adoptiolasten naimisen.

Toinen keskustelua herättänyt asia on rikosvastuun ikäraja, joka nyt on tytöillä 9 vuotta ja pojilla 15 vuotta. Koska kuolemantuomio on Iranissa mahdollinen, myös lapsia tuomitaan kuolemaan.