Jarmo LIntunen

Vasemmistofoorumin Perusteessa tutkitaan perhettä monelta kantilta.

Vasemmistofoorumin julkaiseman aikakauslehti Perusteen syksyn ensimmäisen numeron teemaosio käsittelee perhettä. Tarkoituksena on tuoda tuoreita ja erilaisia näkökulmia yhteiskunnassa vellovaan perhepoliittiseen keskusteluun.

George Monbiot kritisoi konservatiivien ydinperhekulttia, jota hän väittää epäraamatulliseksi ja epähistorialliseksi. Kirjoittaja nostaa esiin lukuisia esimerkkejä historiasta osoittaen kulttuurikonservatiivien kampanjoinnin virheellisyyden.

”Konservatiivien kuvitellut moraalihuolet ovat vain esimerkki vuosikymmeniä ja -satoja jatkuneesta perinteestä, jossa oma kulttuuri ensin idealisoidaan ja sitten pyhitetään. Heidän pelkonsa ja pakkomielteensä ovat sepittäneet menneisyyden, jota he nyt yrittävät herättää henkiin”, Monbiot kirjoittaa.

”Avioliitto huono päämäärä”

Tulva-lehden päätoimittaja Atlas Saarikoski teilaa kolumnissaan tasa-arvoista avioliittolakia ajavan Tahdon2013 –kampanjan ja pitää avioliittoa huonona poliittisena päämääränä.

Häntä huolestuttaa myös se, että avioliitosta on muodostumassa seksuaalivähemmistöjen oikeuksien päätepiste, jonka jälkeen ei muka olisi enää mitään saavutettavaa.

ILMOITUS

”Avioliiton historia ei ole valoisa”, hän muistuttaa.

”Avioliitto on instituutio, jonka avulla ihmisten suhteita on hallittu tehokkaasti. Se on perustunut – ja perustuu – ydinperhe- ja heteronormatiivisuudelle ja sukupuolten välisten valtasuhteiden pönkittämiselle. Sitä ei voida erottaa rotuhygienian ja sukupuolisiveellisyyden historioista.”

Mitä Saarikoski sitten tahtoo?

”Tahdon pistää perhelainsäädännön kokonaan uusiksi niin, että se palvelee kaikkia olemassa olevia ihmissuhteita. Jos tahdon romantisoida, en mene kirkkoon vaan pussailemaan. Ja kun haluan taistella yhdenvertaisuuden puolesta, pyrin suuntaamaan katseeni niihin yhteiskunnan tiloihin, joissa ihmiset ovat todella eriarvoisessa asemassa keskenään. Avioliitto on edelleen huono poliittinen päämäärä.”

”Mitäs eivät paistaneet pullaa”

Numeron debatissa kaupunginvaltuutettu ja nuorisotutkija Veronika Honkasalo sekä Ihan tavallisia asioita –hankkeen ohjaaja ja yrittäjä Marko Kulmala taittavat peistä syrjäytymisestä.

Veronika Honkasalo kirjoittaa, ettei yksioikoinen perheiden vastuun peräänkuuluttaminen ole yhteisöllisyyden korostamista. ”Tässä keskustelussa se tarkoitti nimenomaan sitä, että heikommassa asemassa olevat ovat vastuussa omasta kohtalostaan. Mitäs eivät paistaneet yhdessä pullaa lasten ollessa pieniä?”

”Väitän, että puhe hukatusta vanhemmuudesta pönkittää ennen kaikkea hyvinvoivien ja etuoikeutettujen asemaa.”

Kulmala vastaa, että hänen mielestään presidentti Sauli Niinistön asettaman työryhmän esittämät arkikeinot voidaan nähdä nimenomaan vastauksena syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

”Lähivastuuta ei voi sysätä yksin viranomaisille ja ammattiauttajille. Vastuu toisista ihmisistä kuuluu meille kaikille.”

Lehdessä on ensimmäistä kertaa mukana myös Perusteluja-osio, jossa julkaistaan numeron teemasta riippumattomia keskustelunavauksia. Tässä numerossa Pertti Honkanen kirjoittaa eläkerahastoista.

Peruste on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä yhteiskunnallinen aikakauslehti, jota julkaisee ajatuspaja Vasemmistofoorumi. Sen voi tilata maksutta osoitteesta http://www.vasemmistofoorumi.fi/perusteen-tilaus-2.