Lehtikuva/ Giuseppe Cacace

Harva 23-vuotias suomalainen voi retostella ehtineensä työskennellä jo paitsi kotimaassaan, myös Espanjassa, Saksassa ja Skotlannissa. Kotkassa vuonna 1990 syntynyt Teemu Pukki voi, ja helposti unohtuukin, miten nuoresta pelaajasta on edelleen kysymys. KooTeePeestä on kuljettu pitkä matka Celtic FC:n avaukseen.

Nuoresta pellavapäästä kuoriutui El Puki viisi vuotta sitten, kun kutsu Sevilla FC:n organisaatioon kuului. Samalla Pukista tuli kaikkien aikojen ensimmäinen FC KooTeePeen pelaaja, josta on maksettu siirtokorvaus.

Jo ennen Espanjaan muuttoa oli selvää, ettei peliaikaa Sevillan ykkösjoukkueessa olisi hevin tarjolla: kaiken kaikkiaan Iberian niemimaalla viettämiensä parin vuoden aikana Pukki pääsi kentälle kerran. Tuo matsi Racing Santanderia vastaan jätti jossiteltavaa: jos se läpiajon jälkeinen veto olisi mennyt maaliin ja vakuuttanut valmentajan, niin…

Iberian niemimaalla viettämiensä parin vuoden aikana Pukki pääsi kentälle kerran.

Kakkosjoukkueessa sen sijaan vastuuta tuli aluksi, mutta valmentajan vaihduttua oli kotkalaisen haasteellista päästä edes vaihtopenkkiä lämmittämään. Tie veikin takaisin Suomeen ja Klubiin Suomen mestaruutta voittamaan. Pukki maalasi kahdesti HJK:n voittaessa kotonaan Schalken Mestarien liigan karsinnoissa vuonna 2011, ja ensitahdit muodonmuutokselle Der Pukiksi oli soitettu. Vielä saman vuoden aikana siivet veivät Saksanmaalle.

Kuten Espanjassakin, aluksi kaikki näytti hyvältä. Kun peliaikaa tuli, syntyi maalejakin, mutta penkiltä tai reservistä on paha skorata. Avauskokoonpanoon ei ollut asiaa, mikäli Schalken ykköstykki Klaas-Jan Huntelaar oli pelikuntoinen.

ILMOITUS

Kun huhut mahdollisesta Celtic-siirrosta alkoivat liikkua, ilahtui varmasti moni: maajoukkueenkin kannalta maalipyssyn seurajoukkueessaan saama peliaika on elintärkeää. Ja kuten kaikki futista seuraavat tietävät, McPukin ura Skotlannin nummilla on käynnistynyt mainiosti – siitä kertoo vaikkapa Celticin virallisella Facebook-fanisivulla useaan kertaan pyörinyt kuva pellavapäästä varustettuna tekstillä ”goal alert” (maalivaroitus).

Siirto Celticiin saattoikin olla Pukin uran kannalta ratkaiseva. Pikku hiljaa pitäisi alkaa tulla niitä aitoja onnistumisia, jotta paikka Euroopan huipputasolla vakiintuisi. Celtic on laatuseura, jossa pääsee säännöllisesti pelaamaan esimerkiksi Mestarien liigaa, mutta jossa kilpailu avauspaikoista ei ole yhtä tiukkaa kuin Bundesligassa.

Celtic otti alkuviikosta cupissa nolosti pataan alasarjajoukkue Greenock Mortonilta, mutta toivottavasti manageri Neil Lennon malttaa antaa kotkanpojalle vielä mahdollisuuden näyttää kyntensä: ensi viikolla Celtic Parkille astelee vastaan Mestarien liigassa ei enempää eikä vähempää kuin Barcelona.

Teemu Pukki on pelaaja, jolle aivan vilpittömästi toivoisi kaikkea hyvää. Sympattisella nuorukaisella on taipumus nousta edustamansa seuran fanien silmissä kulttiasemaan, ja myös Celticin kannattajat tuntuvat mieltyneen suomalaiseen.

Lopullinen läpimurto voi olla pienestä kiinni, vain yhden maalin päässä: ensi viikon Barca-pelin kaltaista näyteikkunaa koko jalkapalloilevan maailman tietoisuuteen ei välttämättä toiste tule. Mutta yksi kysymys on edelleen vastausta vailla: miksi pelaajan tavaramerkiksi nousseet kiharat lähtivät hetki ennen Celtic-siirtoa?

Vakiokupongin kohteet löytyvät sumusaarilta, Valioliigasta ja Championshipistä. Avauskohteen kotijoukkueella Manchester Unitedilla ei ole kauden alku mennyt aivan putkeen: ManU on sarjassa vasta kahdeksantena, viisi pistettä Arsenalin takana. Vähän lohduketta toi keskiviikkoinen voitto Liverpoolista liigacupissa, vaikka etenkin viimeistelyssä on vielä paljon tekemistä. Lauantaina vastaan tulee West Bromwich, jonka pitäisi kaikesta huolimatta olla helppo suupala. Ykkönen.

Lapun loppupuoliskolla luotetaan nousijajoukkueisiin. Viimeisen kohteen kotijoukkue Bournemouth on yllättänyt alkukaudesta monet: viime kaudella Ykkösliigan kakkostilan vallannut tiimi porskuttaa sarjataulukossa reilusti puolenvälin yläpuolella.

Hyvät otteet ovat tuleet puun takaa siksikin, että ennen kauden alkua Eddie Howen poppoolle ennustettiin kylmää kyytiä uudella sarjatasolla. En kuitenkaan jaksa uskoa vaisun Blackburnin mahdollisuuksiin Cherriesiä vastaan.

Kohteen 11 vierasjoukkue Doncaster, viime kauden Ykkösliigan mestari, ei ole aloittanut kauttaan yhtä vahvasti, mutta suunta on ylöspäin. Joukkueen vahvuuteen on liittynyt Manchester Unitedista lainattu Federico Macheda, joka debytoi Keepmoat Stadiumilla tasapeliin päättyneessä ottelussa Nottingham Forestia vastaan viime lauantaina tehden heti kaksi maalia, joten rastitaan tähän varma kakkonen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 28.9. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittelee 64 merkin järjestelmää: 1, 2(1), 2(x), 1, 1(x), 1, 2(x), 1, 2(x), 1, 2, 1(x), 1.