”Nykyinen puolustusbudjetti riittäisi 20 000 hengen ammattiarmeijaan.”

Reserviläisliiton toiminnanjohtajan Olli Nyberg pitää nykyisen asevelvollisuuden lakkauttamiseen tähtäävän Ohi on -kansalaisaloitteen väitteitä väärinä. Aloitteen tekijät ovat hänen mukaansa sivuuttaneet uusimmat asiaa koskevat tutkimustulokset.

Nyberg viittaa pari vuotta sitten Risto Siilasmaan johdolla tehtyyn selvitykseen asevelvollisuudesta ja sen vaihtoehdoista. Sen johtopäätöksen mukaan asevelvollisuus on edelleen kustannustehokkain tapa tuottaa Suomen puolustus.

Nyberg uskoo aloitteen tekijöiden tuntevan selvityksen, mutta sen tulokset eivät miellyttäneet heitä.

– Niinpä lähdettiin mieluummin liikkeelle Goebbelsin oppien pohjalta. Hitlerin Saksan propagandamestarillahan oli tapana sanoa, että uudelleen ja uudelleen toistetusta valheesta tulee lopulta totta.

Nybergin mukaan nykyisen suuruinen puolustusbudjetti riittäisi 20 000 hengen ammattiarmeijaan. Jos sen vahvuudeksi haluttaisiin 60 000, pitäisi pelkkiin henkilöstökuluihin budjetoida 1,5 miljardia lisää vuodessa.

ILMOITUS

Nybergin mukaan päinvastoin kuin ammattiarmeijoissa, yleinen asevelvollisuus tuo Puolustusvoimien palvelukseen suomalaisen yhteiskunnan parasta osaamista.

– Ammattiarmeijat joutuvat käyttämään paljon resursseja markkinointiin ja saavat silti palvelukseensa osin hyvinkin heikkoa aineista. Armeija on näissä maissa se työpaikka johon mennään, jos ei muuta työtä ole tarjolla. Ammattilaisarmeijoiden riveissä palveleekin paljon köyhiä, kouluttamattomia ja siirtolaistaustaisia henkilöitä.

Reserviläisliitto on Suomen suurin maanpuolustusjärjestö, johon kuuluu 354 paikallista jäsenyhdistystä ja 18 maakunnallista piiriä. Henkilöjäseniä liitolla on yli 36 000.