Pia Sorjonen

Vasemmistoliiton eurovaaliehdokkaanakin ollut Atik Ismail tunnetaan erityisesti ansioistaan jalkapallokentillä.

Taidokas Ismail oli aikansa sporttiviihdyttäjä monella eri tavalla. Nyt hän on tehnyt ison urakan kootessaan Veikkausliigaa edeltäneen Mestaruussarjan pelaajamaestroista vuodet 1960–1989 kattavan teoksen, jonka on määrä ilmestyä marraskuun alussa. Vielä on siis liian aikaista asetella tätä kolumnia kirja-arvosteluvinkkeliin, mutta aihetta on mielenkiintoista pyöritellä kuin kuningas jalkapalloa Kuopion Väinölänniemen nurmella.

Vaikka suomalaisesta jalkapallosta on kirjoitettu paljon, tarvetta on myös tällaiselle henkilökuvia maalaavalle teokselle. Mielenkiintoiseksi sen tekee sekin, että kirjoittaja on itse ollut aikansa supertähti, joka tietää totuuden pukukopin ovien sisäpuolisesta maailmasta. Ismaililla itsellään on meriittejä myös runoilijana ja urheilukirjoittajana, mutta ison teoksen luojana ja toimittajana aluevaltaus on uusi.

Tarvetta on myös tällaiselle henkilökuvia maalaavalle teokselle.

Väitetään, että suomalainen jalkapalloilu ei ole saavuttanut juuri mitään, koska miehet eivät ole vielä selviytyneet arvokisoihin asti. Saavutuksien arvosta voi olla monta eri mieltä. Olennaista on se, että pelaajat ja peli itsessään ovat luoneet ihmisiin lähtemättömiä kokemuksia niin Oulun Raatissa kuin Mikkelin Urheilupuistossa.

Juuri tällaisten, kirjaimellisesti ruohonjuuritasolla taituroineiden ja taistelleiden maestrojen tarinaa Ismail kertoo tulevassa teoksessaan. Osa esimerkiksi 1960- ja 1970-luvulla elämyksiä loihtineista pelaajista on tosin jo siirtynyt tuonpuoleisen kentille, kuten palloniilojen ja -niinojen tuntemat maalitykit Arto Tolsa ja Kai Pahlman.

ILMOITUS

Kaikkiaan kirjaan tulee siis sadan mestaruussarjamaestron esittelyt. Kirjasta löytyy maajoukkueessa pelanneita ja myös Veikkausliigassa nähtyjä kavereita, kuten Valkeakosken Hakan kainuulaislähtöinen keskuspuolustaja Ari Heikkinen. Hieman enemmän historian hämärään nykypolven vinkkelistä ovat jo jääneet esimerkiksi Lahden Reipasta edustaneen, vuonna 1939 syntyneen Markku Kumpulammen saavutukset. Ne eivät tosin mitättömät ole, koska hän pelasi kaikkiaan 217 peliä mestaruussarjassa tehden 83 maalia.

Ismail on kiertänyt ympäri Suomea aina sympaattisen c-kasettinauhurin kanssa jututtaen maestroja. Kotiseudullaan Helsingissä hän tapasi esimerkiksi HJK-pakki Kalle Niemen, joka pelasi pääsarjassa kaikkiaan 198 matsia 1970- ja 1980-luvuilla. Myöhemmin suomalaiset ovat tunteneet Niemen paremmin kääntäjän siviilityöstä, jossa hän on suomentanut muun muassa euroviisujen sanoituksia. Kirjassa on mukana myös hieman vähemmän tunnetumpi (mutta ei vähäisempi) Litmanen eli Jarin isä Olavi.

Atik Ismailin kirjaa voi siis odottaa mielenkiinnolla, koska se lienee eittämättä värikäs kuin mies itse. Omalta osaltaan Mestaruussarjan maestrot voi luoda myös valaisevaa ajankuvaa suomifutiksen kehityksestä 1960-luvulta aina Veikkausliigapäiviin saakka.

Vakiorivillä emme näe Mestaruussarjan maestroja, vaan maajoukkuetauon jälkeistä Englannin Valioliigaa ja Championshipia.

Stoke on aloittanut kautensa ottaen kaksi voittoa kolmesta ottelusta, vaikka Tony Pulis ei ole enää manageroimassa taistelupalloa. Vierasjoukkue Manchester Citylla on prikulleen samanlainen saldo. Supertähdet onnistuivat toisessa sarjamatsissaan ottamaan kuokkaan nousija-Cardiffilta. Vieraat ovat suosikkeja, vaikka risti sopii varmistukseksi.

Kohteessa kuusi pohjamutiin jo ennakkoon arvioitu mollivoittoinen Sunderland kohtaa Arsenalin. 50 miljoonan euron supervahvistus Mesut Özil (jota Jose Mourinho kutsui vasta maailman parhaaksi kymppipaikan pelaajaksi) pääsee tekemään tuhojaan, vaikka Saksan maajoukkuekaverinsa Lukas Podolski on sairastuvalla vielä monta kuukautta. Kakkonen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 14.9. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1(X), 2(X), 1(2), 1, 1(X), 2, 1, 2, 1, 2(1), X, 2(X), 1.

VIIKON VÄITE: Teemu Pukilta Georgiaa vastaan hylätty maali osoittaa sen, että maaliviivateknologia on saatava käyttöön kaikille huippufutiskentille. Voi ymmärrettävää itkua ja parkua, jos siitä olisi jäänyt kiinni Suomen pääsy arvokisoihin.