Kokoomuksen kansanedustajat huolissaan yhteiskuntamoraalista.

Sammon ja Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos pohti alkuviikolla myönteiseen sävyyn perustuloa vastustaessaan jyrkästi minimipalkkaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajat Arto Satonen ja Outi Mäkelä tyrmäävät perustulon, koska ”se antaa yhteiskuntamoraalisesti väärän viestin”.

– Suomen menestys on perustunut luterilaiseen työn etiikkaan, jossa jokaisella on työtä tekemällä velvollisuus kantaa vastuu itsestään ja läheisistään. Yhteiskunnan apu tulee mukaan silloin, kun tähän ei kykene esimerkiksi sairauden, ikääntymisen tai työttömyyden takia. Siirtyminen syyperusteisesta sosiaaliturvasta perustuloon tekisi ilman syytä yhteiskunnan tuella elämisestä hyväksyttävää, varapuheenjohtajat sanovat yhteisessä kannanotossaan.

– Olisi hyvin vaarallista lähteä tielle, jossa yhteiskunnan perusarvoja kumotaan, he jatkavat.

Satonen ja Mäkelä uskovat perustulokeskustelun jääneen muissakin länsimaissa tämän takia teoreettiselle tasolle.

ILMOITUS

Mäkelän ja Satosen mukaan Wahlroos on oikeassa siinä, että Suomessakin on oltava keinoja, joilla voidaan työllistää myös niitä henkilöitä, joiden työn tuottavuus jää alle TESin palkkatason.

– Tämä on mahdollista toteuttaa sovittamalla sosiaaliturvaa ja palkkatuloa yhteen.

– Yksi esimerkki tästä on juuri hallituksen tekemä päätös etuoikeutetusta tulosta, joka mahdollistaa työttömälle 300 euron suojaosuuden.