”Suomalaiset palaavat aina venäläisiin klassikoihin.”

Helsingissä perustettu Venäläisen kirjallisuuden seura aikoo ylläpitää ja edistää venäläisen kirjallisuuden harrastusta ja tuntemusta. Se esittelee ja arvioi kirjauutuuksia sekä lupaa tarjota syventävää tietoa Venäjän kirjallisen elämän ilmiöistä.

Seura myös julkaisee Ajan kohina -nimistä kirjallista verkkolehteä.

Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi on valittu kirjailija, toimittaja ja suomentaja Martti Anhava ja varapuheenjohtajaksi emeritusprofessori Pekka Pesonen. Hallitukseen kuuluu muun muassa kirjailija Pirkko Saisio.

Seura on perustettu, koska venäläisellä kirjallisuudella on aina ollut erityinen asemansa suomalaisen lukevan yleisön keskuudessa.

”Riippumatta politiikan suuntauksista, henkisen ilmapiirin muutoksista tai kirjallisten muotien vaihteluista, venäläisten klassikoiden pariin on palattu yhä uudelleen. Suomalaiset ovat lukeneet Turgenjevinsa, Dostojevskinsa, Tolstoinsa ja Tšehovinsa. Myös uusi venäläinen kirjallisuus kiinnostaa tänä päivänä enemmän kuin vuosikymmeniin”, seuran tiedotteessa perustellaan sen perustamista.

ILMOITUS

Seura järjestää luentoja, luentosarjoja, keskustelutilaisuuksia, kirjailijatapaamisia ja kulttuurimatkoja. Ajan kohina alkaa ilmestyä verkkolehtenä kaksi kertaa vuodessa. Lisäksi seura julkaisee artikkelikokoelmia ja muita teoksia, myös yhteistyössä kustantamoiden kanssa. Seuran toimintakieli on suomi, myös lehti ilmestyy pääasiallisesti suomeksi.

Tapahtumia koko loppuvuosi

Venäläisen kirjallisuuden seura järjestää koko loppuvuoden jatkuvan Pekka Pesosen vetämän Kaksitoista tuolia -nimisen keskustelutilaisuuksien sarjan Helsingin yliopiston Metsätalossa (Unioninkatu 40B, sali 1). 16.9. alkavan sarjan ensimmäisessä tapaamisessa Pesonen keskustelee Pirkko Saision kanssa Anton Tšehovin novelleista.

Myöhempiä vieraita ovat muun muassa Pentti Linkola, Rosa Liksom ja Sofi Oksanen.