Seta ei arvota kenenkään pukeutumista. Näin järjestö tiedottaa facebookissa torstaina esitetyn Yle TV2:n Silminnäkijä-ohjelman vuoksi.

Ohjelmassa haastateltu Irti Setan otteesta -aktivisti, tamperelainen perheenisä Jani Viinikainen sanoi, että Seta kannustaa poikia laittamaan mekon tarhaan ja kouluun.

– Vastustan homosaation levittämistä, mitä Seta tekee esimerkiksi käymällä kouluissa ja kannustamalla poikia laittamaan mekkoja päälle, kun ne menevät tarhaan tai kouluun, Viinikainen perusteli ja arvioi, että Setan vierailujen vuoksi varmasti jostakin tulee homo tai lesbo.

Mekkoon, jos tykkää

Seta vastaa väitteisiin toteamalla, että tosiasiassa Seta ei arvota kenenkään pukeutumista.

– Mekkoon kannattaa pukeutua, jos itse tykkää tehdä niin, se toteaa.

ILMOITUS

Järjestö korostaa olevan tärkeää, että jokainen ihminen saa jo lapsena ilmaista sukupuoltaan tai sukupuolettomuuttaan juuri niin kuin itse haluaa ja tulee kohdatuksi arvostavasti siinä sukupuolessa, jota kokee olevansa.

– Pukeutuminen on keskeinen osa sukupuolen ilmaisua, sen tiedotteessa sanotaan.

Siinä muistutetaan lisäksi, että lapsen kasvattajilla – vanhemmilla ja päivähoidon ammattilaisilla – on velvollisuus tukea lapsen kasvua itseään ja muita rakastavaksi, itseensä ja muihin luottavaksi ihmiseksi.

– Osa tätä kasvua on se, että lapsen annetaan etsiä ja löytää omat tapansa ilmaista itseään (myös) pukeutumisella. Aikuisen ei pidä tuomita tai rajata lapsen pukeutumista sukupuoliodotusten mukaan. Jos lasta kiusataan hänen sukupuolen ilmaisunsa vuoksi, aikuisten on puututtava kiusaajien toimintaan, ei kiusatun lapsen ominaisuuksiin.

Sinne, minne kutsutaan

Seta toteaa kouluvierailuista, että niitä tekevät Setan kouluttamat ihmiset niihin kouluihin, joihin heidät kutsutaan.

– Kouluvierailuja tarvitaan, koska seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus jäävät usein opetuksessa näkymättömiksi tai tieto niistä ei ole ajantasaista.