Lehtikuva/ Patrick Kovarik

Tuoreen dokumenttielokuvan mukaan paljaista rinnoista tunnetuksi tullut ukrainalainen feministiryhmä Femen onkin miehen, Viktor Svjatskin luomus.

Australialaisen dokumenttiohjaajan Kitty Greenin elokuva Ukraine is not a Brothel (Ukraina ei ole porttola) esitettiin tällä viikolla Venetsian filmijuhlilla.

Filmin mukaan eri puolilla maailmaa paljasrintaisia protesteja esittävä Femen-ryhmä ei olekaan ukrainalaisten feministien luomus, vaan Viktor Svjatski -nimisen miehen perustama ja johtama ryhmä.

Svjatski on keksinyt myös ryhmän iskulauseen ”Tehtävämme on protesti, aseemme ovat paljaat rinnat”.

Kitty Greenin mukaan Svjatski valitsi Femeniin kauneimmat tytöt, koska kauneimmat tytöt saavat eniten julkisuutta.

Green vietti vuoden Kiovassa asuen yhdessä neljän Femenin jäsenen kanssa ja filmasi ryhmän toimintaa. Hänelle alkoi vasta vähitellen selvitä, että virallisesti ”neuvonantajaksi” kutsuttu Svjatski itse asiassa kontrolloi koko Femeniä.

ILMOITUS

Greenin mukaan Svjatski kohteli tyttöjä huonosti. Hän huusi heille ja nimitteli heitä ”nartuiksi”.

Svjatski ei aluksi halunnut antaa Greenille haastattelua dokumenttia varten. Lopulta hän kuitenkin suostui. Hän selittää elokuvassa, että häntä tarvitaan Femenissä, koska ”nämä tytöt ovat heikkoja”.

”Heillä ei ole luonteenlujuutta. He eivät edes halua olla vahvoja. Sen sijaan he osoittavat alistuneisuutta, selkärangattomuutta, epätäsmällisyyttä ja monia muita asioita, jotka estävät heitä tulemasta poliittisiksi aktivisteiksi”, sanoo Svjatski filmissä.

Yhdessä kohdassa Green kysyy, perustiko Svjatski Femenin ”saadakseen naisia”. Svjatski myöntää: ”Ehkä niin, jossain syvällä alitajunnassani”.

Viime päivinä osa Femenin alkuperäisistä jäsenistä on paennut Ukrainasta kertoen joutuneensa viranomaisten uhkailun ja väkivallan kohteeksi. Femenin mukaan myös Svjatski piestiin pahoin kesällä.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!