Ennen Veikkausliigakauden alkua yritin mankua tovereitani mukaan pelaamaan virtuaalista managerointipeliä, Fantasy Veikkausliigaa. Innostus oli käsinkosketeltava: mukaan lähti yksi (1) kaveri, muiden tuhahdellessa jotain amatöörimäisestä toteutuksesta ja muiden sarjatasojen ylivertaisesta kiinnostavuudesta Liigaan nähden – puuskahtipa eräskin, jotta ”Fantasy Ykköstä odotellessa”. Nyt kotimaisen futiskauden edettyä loppusuoralle, on pakko myöntää jupisijoitten osuneen naulan kantaan: tällä sesongilla Ykkönen on ollut ykkönen.

Viikko sitten Palloliitto tiedotti Ykkösen yleisökeskiarvojen olleen tänä vuonna hurjassa kasvussa. Nousua viime kauteen on liiton tilastojen mukaan huimat 41 prosenttia, ja keskimäärin jokaista pelattua matsia on tiiraillut paikan päällä yli tuhat silmäparia.

Toivoisin nousukarsintojen tekevän paluun.

Kasvuun on itse asiassa hyvinkin looginen selitys. Ykkösdivarissa on tänä kautena palloillut useita alueensa ykkösjoukkueita, kuten Haka, AC Oulu, Ilves ja SJK. Nämä löytyvät myös katsojatilastojen kärkipäästä, ja esimerkiksi Pirkanmaan hegemoniaottelussa Ilves–Haka oli paikalla huikeat yli 4 700 katsojaa!

Huomionarvoista on myös se, että perinteikäs valkeakoskelaisseura on onnistunut tälle kaudelle nostamaan katsojakeskiarvoaan, vaikka sarjataso tippui viime vuodesta pykälää alemmas. Ja mikä parasta: myös Veikkausliigan katsojamäärät ovat hivenen kasvaneet viime vuodesta, eli väki ei ole vain siirtynyt sarjatasolta toiselle vaan suomifutiksen kiinnostavuudessa on havaittavissa eteenpäinmenoa kautta linjan.

Monta mieltä voi Ykkösestä tietenkin olla, mutta tuskin kukaan voi väittää, että sarjasta puuttuisi mielenkiintoa. Erityisen mielenkiintoista on se, että vielä pari kuukautta sitten tilanne sarjataulukossa oli aivan toinen: SJK oli karannut ratkaisevalta tuntuvan kauas, ja itsekin jo suunnittelin kolumnia, jossa vaatisin ponnekkaasti nousukarsintoja takaisin. Pohjalaiset onnistuivat kuitenkin käsittämättömällä tavalla sössimään johtonsa, ja tällä hetkellä Haka on ennättänyt jo tasapisteisiin. Nousu on periaatteessa mahdollista vielä KooTeePeellekin.

ILMOITUS

Häntäpään valvojista nousijajoukkue AC Kajaani lähtenee hissillä saman tien sarjaporrasta alaspäin, mutta minkä poppoon se saa seurakseen, on vielä sekin täysin auki. Vielä kuudennella sijalla olevat Viikingitkin saavat pelata tosissaan sarjapaikkansa säilyttämisestä.

Kaikesta huolimatta toivoisin nousukarsintojen tekevän paluun. Mitä useammalla joukkueella on edes teoreettiset mahdollisuudet nousuun, sitä jännittävämpi sarja. Lisäksi karsintapelit itsessään ovat etenkin Ykkösen joukkueille hienoja tapahtumia ja mainio tilaisuus testata porukan kestävyyttä liigavauhdissa.

Toinen asia, johon tahtoisin välittömän muutoksen, löytyy vakiolapulta. Minkä juutaksen takia minun pitää brittifutista rastiman, vaikka kotimaiset sarjat ovat kiinnostavimmillaan? Ehtisi niitä lädiliigan matseja pohdiskella koko pitkän talven ihan tarpeeksi.

Ensimmäisen kohteen kotijoukkue Cardiff porskuttaa nousijajoukkueen innolla. Viime viikonlopun kotiottelussaan Bluebirdsit kurittivat Manchester Cityä varsin lupaavasti, ja samanlaista tykitystä lienee luvassa, kun vastaan astelee Everton. Liverpoolilaisten joukkue ei ole huono, mutta jaksan uskoa Cardiffin siipien kantavan vielä hyvän tovin.

Timo Soinin kannattaisi harkita sponsorointijärjestelyä jonkin närästyslääkevalmistajan kanssa: paitsi, että tunaroivista puoluetovereista on tavan takaa riesaa, myös suosikkijoukkue Millwall rämpii suossa. Kohteessa kuusi Steve Lomasin suojatit matkaavat Brightoniin, eikä reissulta taida irrota kotiin tuomisiksi pisteen pistettä. Brighton ei ole sarjan vahvimpia joukkueita, mutta selvästi materiaaliltaan ohutta Millwallia pätevämpi pakka. Ykkönen siis tähänkin.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 31.8. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1 (x), 1 (x), 1, 2, 1, 1, 1 (x), 1 (2), 1, 1, (1) 2, (x) 2.