Lehtikuva/ -

CIA tiesi vuosia Saddam Husseinin käyttävän hermomyrkkyjä sodassa Irania vastaan.

Yhdysvalloissa paineet sotilaalliseen iskuun Syyriaa kohtaa kasvavat sen jälkeen, kun Damaskoksen lähellä viime viikolla paljastui siviileihin kohdistunut hyökkäys kemiallisilla aseilla. Presidentti Barack Obama on aiemmin pitänyt kemiallisten aseiden käyttöä rajana, jonka jälkeen ulkovaltojen on puututtava sisällissotaan. Ulkoministeri John Kerry sanoi maanantaina todisteiden kemiallisista aseista olevan kiistattomat.

Venäjä on varoittanut länsimaita sotilaallisista toimista.

Syyrian hallitus on kiistänyt käyttäneensä kemiallisia aseista sisällissodassa. Venäjä on pitänyt viime viikon iskua opposition juonena.

CIA Saddamin tukena

Aina Yhdysvallat ei ole pitänyt Geneven sopimuksessa kiellettyjen kemiallisten aseiden käyttöä ongelmana. Vuonna 1988 CIA auttoi Irakia käyttämään kyseisiä aseita Irania vastaan maiden välisessä sodassa, kertoi Foreign Policy -lehti maanantaina. Tietonsa se perusti nyt julkiseksi tulleisiin CIA:n asiakirjoihin.

Lehden mukaan vuonna 1988 Yhdysvallat tiesi satelliittitiedustelun perusteella Iranin keskittävän joukkojaan Basrahin kaupungin lähellä tavalla, joka olisi voinut murtaa Irakin puolustuksen. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset luovuttivat tiedot myöhemmän arkkivihollisensa Saddam Husseinin Irakille tietäen Irakin hyökkäävän kemiallisilla aseilla, muun muassa sariinilla, joka on tappava hermomyrkky.

ILMOITUS

Sariinia ja sinappikaasua

Irak käytti amerikkalaistiedusteluun nojautuen sariinia ja sinappikaasua neljässä hyökkäyksessä vuoden 1988 alkupuolella. Hyökkäysten uhriluvuista CIA:lla oli vain summittaista tietoa. Jokaisen arvioitiin tappaneen ”satoja” tai ”tuhansia” ihmisiä.

Hyökkäykset käänsivät sodan suunnan ja pakottivat Iranin neuvottelupöytään.

Maaliskuussa 1988 Irak hyökkäsi hermokaasuilla Halabjan kurdikylään maan pohjoisosassa.

Todisteet olivat ”top secret”

Näihin päiviin asti amerikkalaisviranomaiset ovat kiistäneet tienneensä Saddamin kemikaalihankkeista. Yhdysvaltain sotilasattaseana Irakissa vuonna 1988 toiminut Rick Francona sanoi Foreign Policylle, etteivät irakilaiset kertoneet aikovansa käyttää hermomyrkkyjä.

– Heidän ei tarvinnut. Me tiesimme sen muutenkin.

CIA:n asiakirjojen perusteella Yhdysvalloilla oli todisteet Irakin kemiallisilla aseilla suorittamista hyökkäyksistä jo vuonna 1983. Iran yritti viedä laittomien aseiden käytön YK:n käsittelyyn, mutta ei pystynyt todistamaan asiaa. Todisteet olivat CIA:n asiakirjoissa top secret -merkinnällä.

Ronald Reaganin hallinto antoi hyökkäysten jatkua sodassa alakynnessä olleen Irakin tukemiseksi.

Kemiallisten aseiden käyttö on kielletty vuoden 1925 Geneven sopimuksessa. Irak ei ole sitä ratifioinut, Yhdysvallat on vuonna 1975.