Provokatorista mielipiteistään tunnettu kirjailija Timo Hännikäinen (s. 1979) on kirjoittanut kirjan Marko Tapion (1924–1973) kaksiosaisesta romaanisarjasta Arktinen hysteria.

Marko Tapion molemmat romaanit ovat omaperäinen sekoitus sukutarinaa, paikallishistoriaa ja eksistentiaalista moraalitutkielmaa. Romaaneissa kuvataan sekä sisällis- että toisen maailmansodan tapahtumia sekä keskisuomalaisten työläisten ja pientilallisten elämää modernisoituvassa yhteiskunnassa. Hännikäinen pyrkii kumoamaan myyttejä ja vääriä mielikuvia teoksesta. Hän heijastaa romaanin vaiheita Marko Tapion elämään ja Saarijärven paikallishistoriaan.

Arktista hysteriaa on pidetty ”oikeistolaisena Pohjantähtenä” jonkinlaisena vastavetona Väinö Linnan romaanitrilogialle. Hännikäinen taas pyrkii osoittamaan, että Arktinen hysteria ei ole poliittinen romaani, vaan itsenäinen taideteos, joka kuvaa pikemminkin keskisuomalaista mielenmaisemaa.

Hillityn ja protestanttisen suomalaisen ulkokuoren alla kiehuvat intohimot, jotka ajoittain puhkeavat hysteriaksi. Jännite romaanin päähenkilön, työmaainsinöörin ja vasemmistolaisten työläisten välillä on tärkeä, mutta individualistinen insinööri pysyy sivussa työläisten pahoinpidellessä voimalan omistajan, joka on kaiken lisäksi hänen isänsä.

Arktista hysteriaa on pidetty ”oikeistolaisena Pohjantähtenä”.

Tapperin kulttuuriveljeksiä

Hännikäinen pyrkii myös kumoamaan myyttiä sotakokemusten ratkaisevuudesta Tapion tuotannossa ja elämässä. Tapio osallistui jatkosodassa vain yhteen – toisin melko rajuun – taisteluun Ontrosenvaaralla.

Hännikäinen nostaa keskeisemmäksi Tapion elämää määrittäneeksi seikaksi isäsuhteen. Kaikista Tapperin veljeksistä tuli merkittäviä kulttuurihenkilöitä, ehkä tunnetuimpana moderni kuvanveistäjä, akateemikko Kain Tapper. Kustantajan vaatimuksesta otettu kirjailijanimi ”Tapio” ei merkinnyt etäisyyttä kotiin, vaan köyhä pienviljelijä-isä säilyi kirjailijan elämän tärkeimpänä henkilönä. Mainittakoon, että isä kannusti poikiaan, ajankohdalle yleisen väkivallan ja vähättelyn sijaan.

ILMOITUS

Tapperin köyhistä oloista ponnistanutta lahjakasta veljessarjaa voi hyvällä syyllä verrata Paasilinnan veljeksiin. Hännikäisen kärjekäs kirjoitustyyli tuo pyytämättä mieleen Erno Paasilinnan. On nautinto lukea tekstiä, joka ei pyytele anteeksi olemassaoloaan, selittele ja saivartele, vaan on täynnä kärjistyksiä, iskuja ja uusia ajatuksia.

Padasjoella Hämeessä syntynyt Hännikäinen on kaivautunut syvälle Saarijärven keskisuomalaiseen maaperään ja tavoittaa latautuneen, pohjoisen mielenlaadun, arktisen hysterian, jossa väkivalta ja seksi sekä viha ja rakkaus ovat vain lyhyen välimatkan päästä toisistaan.

Timo Hännikäinen: Hysterian maa. Marko Tapio ja Arktinen hysteria. Savukeidas 2013.