Lauri Hannus

Tuore tohtori kaipaa miesliikettä, joka pohtii omaa mieheyttään eikä syytä naisia.

Nainen ei ole enää ainoa sukupuoli. Vähitellen tutkimuksessa ja julkisuudessa tunnistetaan, että mies ei ole oletusarvo eikä normi, vaan valtasuhteissa rakentuva sukupuoliesitys ja koko ajan muuttuva rooli.

Tuhlaamme silti liikaa ruutia naisten ja miesten välisen eron selvittelyyn. Pitäisi katsoa, minkälaisia eroja miesten välillä on ja miten miehet osallistuvat toisten miesten alistamiseen.

Näin puhuu valtio-opista toukokuussa väitellyt Jiri Nieminen. Hänen väitöskirjansa tavoite on osoittaa, että enää ei ole yhtä hallitsevaa miesmallia eli ”hegemonista maskuliinisuutta”. Miehisyys on moneus.

Vanha ja uusi yhdistyvät Arhinmäessä

Niemisen mukaan näkyvin miehisyyksien kiista käydään keskiluokan vanhan ja uuden miesmallin välillä.

ILMOITUS

Alexander Stubbin ylemmän keskiluokan maskuliinisuudessa hoivataan omaa ulkonäköä ja veljeillään ylikansallisen eliitin kanssa.

Vanha hallitseva maskuliinisuus, jota esimerkiksi Timo Soini haluaa edustaa, näyttäytyy nyt protestina stubbilaisuutta vastaan. Näin EU-kritiikki ja globalisaation vastustaminen linkittyvät miehisyyteen: vanha maskuliinisuus on kansallisvaltiokeskeistä, uusi kansainvälistä.

Väitöskirjassaan Nieminen arvostelee miestutkimusta siitä, että se on tutkinut vain nykyisiä miehenä olemisen tapoja. Hänestä kriittisen miestutkimuksen tulee myös avata vaihtoehtoisia tapoja olla mies.

Yksi Niemisen lempiesimerkeistä on Paavo Arhinmäki, koska tämä on kompromissi uutta ja vanhaa.

– Hänessä on jalkapallohuliganismiäijäilyä, mutta toisaalta hän on kasvissyöjä ja yrittää rakentaa feminiinisiä juttuja ilman, että se sortuu stubbilaiseen ylemmän keskiluokan maskuliinisuuteen tai soinilaiseen naisvihamieliseen protestimaskuliinisuuteen.

Soini on syyttänyt Arhinmäen vasemmistoa siitä, ettei se tarjoa tarpeeksi duunarimiehille.

– Klassinen temppu. Persut yrittävät vähentää vasemmiston uskottavuutta feminisöimällä. Sille ei vain löydy empiiristä katetta, Nieminen sanoo.

Ainakin kunnallisvaaleissa sekä perussuomalaisten että vasemmiston äänestäjissä miesten osuus oli suurempi kuin muissa puolueissa.

– Yrttiahon erottaminenkin yritettiin yhdistää mieheyteen, että nyt punavihreät naiset savustavat rehellistä työväenluokkaista miestä ulos. Mutta se oli juuri päinvastoin. Vasemmistoliiton puoluehallituksessa nimenomaan etelän punavihreät naiset puolustivat Yrttiahoa.

Enemmän Jiri Niemisen ajatuksia perjantaina 23. elokuuta ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä. Osta näköislehti

Jiri Nieminen
Tamperelainen 34-vuotias politiikan tutkija.Väitteli toukokuussa valtio-opista otsikolla Hegemonisesta maskuliinisuudesta miesten moneuteen. Kriittisen miestutkimuksen mahdollistuminen valtio-opillisessa ajattelussa.Kuvailee itseään ”vasemmistolaiseksi ja spinozalaiseksi”.Kirjoitti Postmoderni identiteetti -blogia vuosina 2001–2012. Nykyään kirjoittaa Uuden Suomen Puheenvuoroon “editoitua trollipalstaa”.Nieminen sanoo: ”Kun tutkimustyötä tekee, pitää olla hauskaa. Elämä olisi tylsää, jos ei nauraisi omille jutuilleen.”