Lehtikuva/ Jussi Saramo

”Nyt pitäisi tuoda esiin ongelmia, mitä Venäjällä ja muissa maissa on ihmisoikeuksien kannalta.”

Yleisurheilun MM-kisoissa nähnyt ”kynsiprotestit” eivät toistu ensin talvena Sotshin olympialaisissa. Suomen olympiakomitea ei salli urheilijoiden maalaavan kynsiään seksuaalivähemmistöjä tukevissa sateenkaariväreissä. Olympiakomitea sitoutuu noudattamaan Kansainvälisen olympiakomitean sääntöjä, joissa kielletään poliittiset kannanotot.

Venäjän tuore laki kieltää vähemmistöjä ihannoivan ”propagandan” levittämisen.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki kritisoi torstaiaamuna MTV3:n haastattelussa Kansainvälisen Olympiakomitean toimintaa. Hänen mielestään KOK:n ei pitäisi kieltää urheilijoilta omien mielipiteiden ilmaisua.

– Mielestäni keskustelu on mennyt Kansainvälisen olympiakomitean osalta aivan väärään suuntaan. Nyt mietitään, että miten rajoitetaan urheilijoiden ilmaisun vapautta, kun pitäisi miettiä sitä, miten turvataan se, että urheilijalla on sananvapaus.

– Jos ajatellaan koko olympialiikkeen lähtökohtia, niin pitäisi puolustaa sitä, että huolehditaan ihmisoikeuksista ja vähemmistöjen oikeuksista. Nyt pitäisi tuoda esiin ongelmia, mitä Venäjällä ja muissa maissa on ihmisoikeuksien kannalta. Nyt keskustellaan siitä, miten rajoitetaan urheilijoiden mielipiteen vapautta, Moskovan MM-kisoissa sateenkaarilippua heiluttanut Arhinmäki sanoi.

ILMOITUS

Hän muisteli Meksikon vuoden 1968 olympialaisissa 200 metrin juoksun palkintojenjaossa otettua kuvaa, jossa amerikkalaiset Tommie Smith ja John Carlos nostivat nyrkkinsä ilmaan. Tummaihoisten aseman puolustamiseen liittyvä kuva on nykyään ikoninen urheilumaailmassa.

– Se on ehkä hienoin urheilukuva ikinä, kun nyrkit pystyssä mustien oikeuksia vaaditaan. Miten se on syöpynyt meidän verkkokalvoille ja miten tärkeä se on, niin nyt tämäntyyppistä toimintaa pidetäänkin huonona, Arhinmäki ihmetteli.

Olympiaboikottia urheiluministeri ei kannata, mutta hänestä valtioiden päättäjien pitää miettiä omia mahdollisia kannanottojaan ja osallistumistaan olympialaisiin.