Lehtikuva/ Vasily Maximov

Heinäkuun 18. päivä Venäjän suosituin ulkoparlamentaarinen poliitikko Aleksei Navalnyi sai Kirovissa viiden vuoden tuomion metsäkauppoihin liittyvistä väärinkäytöksistä, ja hänet passitettiin istumaan tuomiotaan samantien.

Kun uutiset Navalnyin tuomiosta kiirivät Moskovaan, tuhannet protestoijat ympäröivät Duuman ja pian liikenne Tverskajan pääkadulla pysäytettiin. Kyseessä oli suurin laiton protesti Moskovassa sitten joulukuun 2011. Illalla yhdentoista jälkeen Navalnyin pormestarinvaalikampanjan päämaja kuitenkin kehotti ihmisiä siirtymään muualle ja välttämään kiinniottoja. Selvästi heille oli luvattu jotain.

Seuraavana päivänä Navalnyi käveli ulos vankilan porteista. Tämä ei ole Venäjällä lainkaan tavallista. Vapauttaminen odottamaan vetoomustuomioistuimen päätöstä, syyttäjän vetoomuksesta mutta ilman valitusta itse tuomiosta on täysin laitonta. Miksi syyttäjät ja vetoomustuomioistuin rikkoivat lakia vapauttaakseen Kremlin vastustajan?

Pää-vastustajaksi on valittu Navalnyi.

Viides kesäkuuta Vladimir Putin määräsi Moskovaan ennenaikaiset pormestarinvaalit ensi syyskuuksi. Moskovan pormestari Sergei Sobjanin nimitettiin virkaansa syksyllä 2010, kuusi vuotta takaperin Putin oli peruuttanut Venäjän federaation alueiden johtajien vaalit. Oman kautensa lopussa presidentti Medvedev kuitenkin palautti nämä vaalit, myönnytyksenä vuosien 2011-2012 vaalivilpin vastaiselle liikkeelle.

Ennenaikaiset pormestarinvaalit Moskovassa ovat Sobjaninin projekti, joiden päämäärä on legitimisoida järjestelmä kaupungissa. Sobjaninin on tarkoitus voittaa, mutta mahdollisimman rehellisesti, ja siksi päävastustajaksi on valittu Navalnyi. Kaikkien pormestarinvaalien ehdokkaiden oli kerättävä tietty määrä Moskovan alueiden edustuselinten ehdokkaiden allekirjoituksia, ja Sobjanin kehottin hallitsevan puolueen ehdokkaita allekirjoittamaan Navalnyin ehdokkuuden puolesta. Navalnyin passittaminen vankilaan kesken vaalikampanjan olisi vienyt näiltä vaaleilta kaiken uskottavuuden.

ILMOITUS

Vankilaan Navalnyin halusi Venäjän federaation tutkintakomitean johtaja Aleksandr Bastrykin, jolla on henkilökohtaisia kaunoja. Vapauttamisen junailuun arvatenkin osallistui federaation syyttäjänviraston johtaja Juri Tšaika, joka on käynyt jo vuosien ajan sotaa Bastrykiniä vastaan. Bastrykinin alaiset ovat esimerkiksi etsintäkuuluttaneet Tšaikan työntekijöitä syytettynä Moskovan alueen laittoman uhkapelibisneksen suojelemisesta, Tšaikan konttorissa taas on kostoksi mitätöity Bastrykinin kaaderien tutkintotodistuksia. Kamppailun Navalnyin kohtalosta Tšaika ja Sobjanin voittivat Bastrykiniä vastaan. Navalnyi voidaan vielä passittaa vankilaan heti hänen täytettyään tarkoituksensa, eli hävittyään pormestarinvaalit.

On hyvä kysymys miksi Navalnyi lähtee mukaan leikkiin, jonka hän häviää varmasti. Tosiaalta hän on vähemmän tappiolla kun jääräpäisemmät opposition edustajat, kuten Vasemmistorintaman Sergei Udaltsov, joka odottaa kotiarestissa tuomiotaan, joka voi viedä hänet vuosikymmeneksi vankilaan. Navalnyin ja Udaltsovin kanssa Venäjän opposition koordinaationeuvostossa istunut antifasisti Aleksei Gaskarov odottaa oikeudenkäyntiään kotiarestin sijasta tutkintavankilassa – hänen kanssaan vallanpitäjät haluavat neuvotella vielä vähemmän kuin Navalnyin ja Udaltsovin.

Viime syksynä massiivisissa “varjovaaleissa” valittu Venäjän opposition koordinaationeuvosto antoi tukensa Navalnyin pormestarinvaalikampanjalle. Tämä kertoo myös siitä, että vasemmiston edustajat on pelattu pois pelistä, ja koordinaationeuvostossa on jäljellä lähinnä maltillisempia liberaaleja ja kansallismielisiä. Näistä Navalnyi on kumpaakin, oman maailmankatsomuksensa hän määrittelee “kansallis-demokraattiseksi”. Hänet erotettiin liberaalista Jabloko-puolueesta vuonna 2007, koska hän oli ollut mukana järjestämässä vuosittaisia nationalistien “Venäläisiä marsseja”, joiden järjestelytoimikunnassa on aina myös julkinatseja. Navalnyi oli mukana järjestämässä nationalistien yhteistä “Riittää Kaukasuksen ruokkiminen”-kampanjaa, jonka tarkoitus oli leikata liittovaltion tukia Pohjois-Kaukasian köyhille alueille. Asukasta kohden Pohjois-Siperian alueet saavat kuitenkin enemmän tukiaisia kuin Pohjois-Kaukasus.

Ennen tuomiota liberaalien blogeissa keskusteltiin Navalnyin nationalistisista kommenteista – esimerkiksi Pohjois-Ossetian sodan aikana viisi vuotta sitten hän kutsui georgialaisia “jyrsijöiksi” ja vaati heidän kaikkien karkoittamista Venäjältä. Nationalismi ei kuitenkaan tule Navalnyin kansansuosiota heiluttamaan. Viime viikolla uutisoitiin Venäjän suurimman kyselytutkimuksia tekevän viraston VtsIOMin tuloksista, joiden mukaan siirtolaisuus on venäläisten mielestä maan suurin uhka – 35% vastanneista pelkäsi maahanmuuttoa. Kulttuurin, tieteen ja koulutuksen romahdus (33%), ympäristökatastrofi (28%) ja öljy- ja kaasuvarojen loppuminen (25%) tulivat vasta tämän jälkeen.

Navalnyin lisäksi muutkin pormestarinvaalien ehdokkaat ovat hyökänneet siirtotyöläisiä vastaan, myös liberaalin Jabloko-puolueen Sergei Mitrohin. Tämä ei kuitenkaan ole mitään uutta – viimeisten 20 vuoden ajan jokainen Moskovan pormestari on jatkuvasti hyökännyt sekä maahanmuuttoa että Venäjän sisäistä siirtolaisuutta vastaan, mutta siirtolaisten määrään tämä ei ole vaikuttanut mitenkään. Moskovan rakennustyömaat, huoltoala ja pikaruokalat ovat täysin riippuvaisia siirtotyöläisistä, joten uhkakuvien luomisen ainoa tarkoitus on pitää siirtotyöläiset kurissa ja antaa kansalle muuta arvosteltavaa kuin vallanpitäjät.

Kirjoittaja on kääntäjä ja kolumnisti, jonka oleskelu-lupa Venäjällä mitätöitiin maaliskuussa 2012, koska turvallisuusviranomaisten mukaan hän ”kiihotti perus-tuslaillisen järjestelmän väkivaltaisen kumoamisen puolesta tai muuten vaaransi valtion turvallisuuden”.