Lauri Hannus

Totaalikieltäytyjä Mikko Hirvonen suorittaa tuomionsa kotona ja yliopistolla. Nilkkapanta hälyttää vartijat, jos aikataulua ei noudata kahden minuutin tarkkuudella.

”Katson, ettei minulla ole vakaumukseni pohjalta ollut muuta vaihtoehtoa kuin kieltäytyä palveluksesta. En halua olla missään tekemisissä minkään valtion armeijan tai väkivaltakoneiston kanssa.”

Näin Mikko Hirvonen perusteli hakeutumistaan siviilipalvelukseen, josta sitten kieltäytyi. Seurasi rikosilmoitus ja kuulustelut. Syyttäjä päätti syyttää ja teetti soveltuvuusarvioinnin: onko mies töissä, miten viettää päivänsä, käyttääkö päihteitä?

Rikosseuraamuslaitos teki lausunnon tuomioistuimelle, joka päätti, että Hirvonen saa suorittaa totaalikieltäytyjän vankeusrangaistuksensa pantavalvonnassa.

Heinäkuun toinen päivä Hirvosen kotiin ilmestyi rikosseuraamuslaitoksen partio, joka kiinnitti hänen nilkkaansa muovisen pannan. Samalla tuotiin pöytäpuhelinta muistuttava valvontalaite, joka vahtii, onko panta lähistöllä.

Kieltäytymisestä pannan kiinnittämiseen kului puolitoista vuotta. Nyt edessä on puolen vuoden aresti kotona ja yliopistolla.

ILMOITUS

Koti on linna

Mikä sai Hirvosen vaihtamaan siviilipalveluksen totaaliin?

– Näen siviilipalveluksen pakkotyörangaistuksena. Siinä pitäisi tehdä hyödytöntä työtä vuoden verran jollekin toiselle.

– Nyt opiskelen, eli periaatteessa teen puoli vuotta työtä itselleni. Ei ole kauhean vaikea valita näiden välillä.

Hirvonen opiskelee tietojenkäsittelytiedettä Helsingin yliopistossa. Taustaltaan hän on sähköteekkari. Se näkyy kodin sisustuksessa: puolet olohuoneesta on elektroniikan peitossa. Laiteräkeissä on tietokoneita, oskilloskooppeja ja ties mitä laitteita.

Parveketta peittää lautasantenni, jolla Hirvonen katsoo Britannian ja Saksan televisiokanavia. Parvekkeen kattoon on pultattu antenni Viron television katseluun.

– Muutama päivä sitten kirosin rankasti, kun asensin antennia parvekkeelle enkä päässyt rautakaupasta hakemaan osia.

Muutoin ensimmäisen kahden viikon aikana kotiaresti ei ole tuntunut erikoiselta.

– On niin paljon nörtin taipumuksia, että viettäisin muutenkin paljon aikaa kotona, Hirvonen nauraa.

– Kotini on linnani. Tämä on suhteellisen virikkeellinen ympäristö, ei täällä aika pitkäksi tule. Suurimman osan ajasta unohdan, että panta on jalassa.

Minkälainen on pantarangaistun päivä? Koko juttu perjantaina 19.7. ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä

.

Osta näköislehti vaikka heti Lehtiluukusta